23948sdkhjf

Kraftig ökning av butiksstölder

Butiksstölderna har ökat med drygt 30 procent jämfört med 2013, visar en kartläggning som gjorts av Svensk Handel.

Varje år stjäls för sex miljarder kronor från svenska handlare, och de flesta brotten begås av kriminella som systematiskt stjäl från handlare. Lägger man till stölder som begås av chefer och medarbetare uppgår det brottsliga svinnet till hela 7,9 miljarder årligen.

– Butiksstölder är ett växande samhällsproblem som måste tas på större allvar. På vissa platser framstår butiken alltmer som ett skafferi där det är nästintill riskfritt att kliva in och ta det du vill ha. Nu krävs det att rättsväsendet står upp för landets handlare, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Han sågar bilden av att stölderna begås av ungdomar som stjäl en enstaka chokladbit.

Det handlar i allt högre utsträckning om organiserad brottslighet där stölderna sker systematiskt med syftet att driva en kriminell verksamhet, säger Geijer.

Handlarna bedömer att en tredjedel av brotten begås av personer som stjäl en eller ett fåtal varor för eget bruk. Resten, två tredjedelar, är personer som stjäl regelbundet eller organiserade ligor med butikerna som brottsplats, enligt Svensk Handels färska stöld- och svinnrapport.

Kött, choklad och kaffe hör till de mest stöldbegärliga varorna, och det är i dagligvaruhandeln som de flesta brotten sker.

Svensk Handels undersökning visar också att varje butik i snitt lägger 191 000 kronor per år enbart på väktare och ordningsvakter. Fler än fyra av tio handlare har under senaste året ökat investeringarna för att öka säkerheten.

Utöver det brottsliga svinnet tillkommer administrativt svinn på 4,1 miljarder per år. Det rör sig exempelvis om bokföringsmässiga fel eller produkter som inte går att sälja, enligt rapporten som lanseras under Säkerhetsveckan då handlare manas att anmäla alla brott.

Läs hela rapporten här:

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079