23948sdkhjf

Matkorgen allt nyttigare

Den genomsnittliga matkorgen idag innehåller mindre socker, salt och organiska gifter än för fem år sedan.

Det visar Livsmedelsverkets återkommande rapport Matkorgen som senast genomfördes för fem år sedan.

– Nu köper medelhushållet mat som går mer i linje med kostråden. Det är glädjande att det går åt rätt håll även om vi fortfarande inte äter bra, säger Per Ola Darnerud som är projektledare för Matkorgen i ett pressmeddelande.

Men även om matkorgen blir allt nyttigare finns det brister. Mängden bly, kvicksilver och kadmium är oförändrat sedan tidigare mätningar och kadmium har faktiskt ökat något. Det kan bero på att vi äter mer fullkorn och liknande spannmålsprodukter som innehåller de ämnena.

Mest dramatiskt är dock mängden jod i maten som minskat markant.

– Det är bekymmersamt att vi får i oss allt mindre jod. Vi vet inte säkert varför det har minskat så kraftigt men det kan bero på att fler konsumenter väljer salt som inte är berikat med jod, att livsmedelsindustrin minskat sin användning av jodberikat salt och att djuruppfödare använder foder med mindre jod än tidigare, säger Per Ola Darnerud i samma pressmeddelande.

Brist på jod kan leda till struma, förstorad sköldkörtel och om gravida får i sig för lite jod kan det leda till att fostrets utveckling påverkas negativt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141