23948sdkhjf

Regeringen satsar 78 miljoner på livsmedelsforskning

Ett tredje åtgärdspaket för handlingsplanen för livsmedelsstrategin lanseras.

– Om vi ska nå målet om en ökad matproduktion kan vi inte ha gårdagens svar på morgondagens frågor. Vi måste ligga i framkant både vad det gäller forskning och innovation. Därför satsar regeringen i åtgärdspaket 3 över 70 miljoner på just forskning och innovation. Det är viktigt för en livsmedelsindustri i världsklass, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Satsningarna har som mål att stärka forskningen och ökar innovationskraften inom den svenska livsmedelssektorn och omfattar fyra åtgärder:

1: Forskningsrådet Formas tilldelas 50 miljoner kronor under perioden 2017–2019 för att ta fram ett långsiktigt tvärvetenskapligt forskningsprogram för livsmedelssektorn.

2: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tilldelas 15 miljoner kronor från regeringen under perioden 2017–2019 för att inrätta en forskarskola för industridoktorander, alltså anställda i företag som bedriver forskning på hel- eller deltid. Syftet med satsningen är att stärka samarbetet mellan akademi och näringsliv.

3: Vinnova tilldelas 9 miljoner kronor under perioden 2017–2019 för att utveckla inkubation och acceleratorer som kan stödja företag inom livsmedelskedjan.

4: Tillväxtverket tilldelas 4 miljoner kronor under perioden 2017–2019 för att stödja företag och aktörer i livsmedelskedjan att etablera en samverkansarena.

Totalt satsar regeringen en miljard på livsmedelsstrategins genomförande under mandatperioden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078