23948sdkhjf

Giftäggsskandalen är över i Sverige

Men i Europa är den långt ifrån klar.

Efter att det upptäckts att ägg som behandlats med det giftiga ämnet fipronil spritts i Europa har ett omfattande spårningsarbete inletts. Livsmedelsverket i Sverige upptäckte en grossist som tagit in äggen men enligt verket är nu spårningsarbetet över.

- För vår del är arbetet färdigt. Det är så långt det går kontrollerat, spårat och stoppat, säger Bernadette Weber, enhetschef vid miljöförvaltningen i Göteborg till TT.

Grossisten som hade tagit in äggen från Nederländerna hade sålt ägg vidare till vad som tidigare i media uppgavs vara en restaurang men enligt Alingsås Tidning handlade det istället om en livsmedelsbutik. Äggen ska enligt miljöskyddskontoret i Alingsås kommun dock inte spridits vidare till allmänheten.

- Vi har ingen anledning att misstro uppgifterna men vi ska ändå kontrollera dem. Det system och den lagstiftning vi har bygger mycket på tillit att det som redovisas stämmer, säger miljöskyddschef Caroline Hagström till Alingsås Tidning.

I Nederländerna däremot ska tester nu även utföras för att se om kycklingkött kan innehålla fipronil, det uppger nederländska livsmedelsverket NVWA. Risken att köttet kontaminerats är dock liten enligt nederländska lantbrukarorganisationen LTO.

Även Tyskland drabbades av kontaminerade ägg och där vill den tyska bondeorganisationen Deutsche Bauernverband, DBV att de drabbade gårdarna ska få statligt skadestånd då de anser att anledningen till spridningen av fipronil är ett fel som begåtts av en tjänsteleverantör, det skriver den tyska sidan Agrarheute.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095