23948sdkhjf

Svenskarna har dålig koll på "bäst-före-datum"

Var tredje kan inte skilja begreppen åt.

En av tre svenskar vet inte skillnaden mellan "bäst-före-dag" och "sista förbrukningsdag", det framgår av en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Matsmart.

- Det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats. M, säger Matsmarts vd Karl Andersson i ett pressmeddelande.

I undersökningen där 1000 personer fick svara på frågan om de visst skillnaden mellan bäst-före och sista förbrukningsdag svarade 28 procent nej och 5 procent svara vet ej.

Okunskapen kan vara en bidragande orsak till matsvinnet som beräknas uppgå till ungefär hälften av de närmare 1,3 miljoner ton mat som slängs varje år i Sverige.

Bäst före-datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället.

- Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmar sig. Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor, säger Karl Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078