23948sdkhjf

Bäst-före-datum kan komma att bestämmas i realtid

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Ny teknik kan möjliggöra för kraftigt förlängd hållbarhet på livsmedel.

I projektet Dynahmat har emballage inom livsmedelsindustrin försett med temperatursensorer innan distribution till lager och butik. På så vis kan temperaturen kontrolleras under hela livsmedelskedjan, det skriver ATL.

Eftersom dagens bäst-före-datum utgår från stora marginaler för att kunna säkra kvalitet och säkerhet är det idag mycket mat som går till spillo helt i onödan.

– Vi kommer ofta fram till att det är 50-80 dagar kvar i hållbarhet när varan är framme i butik. Tittar man på förpackningen kanske det står 15 dagar. Så det finns möjlighet att behålla varan i butik, sälja och äta den senare och minska matsvinnet, säger delprojektledare Olle Hydbom till ATL.

Tekniken baseras bland annat på trådlösa termometrar som skickar data till en databas som genom beräkningsmodeller bestämmer bäst-före-datum.

Men även om tekniken visar sig användbar kommer det att krävas ändring i lagstiftningen innan systemet kan användas i hela kedjan, i nuvarande form är det bara producenter som får datummärka livsmedel.

Mer om: Dynahmat


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Klart med Coops nya bygge

Butiken öppnar nästa vinter.

Mötet
"Kanske är jag lite för tydlig med medarbetarna"

Bella Goldman följer sitt hjärta och andas företaget hon jobbar på. – Sådan har jag alltid varit på gott och ont, säger hon.

Två butiker – två anlagda bränder

Svidande kritik mot livsmedelsjättarna

Plus

Nu hårdnar leveranskriget

Mötet
Axfoods HR-direktör slutar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Arkiv

Fazer säljer världens mest sällsynta choklad

Dagligvarugalan
Tipsen: Så fick Maxi Partille klirr i kassan

Tajta band med leverantörerna fick fart på försäljningen. Brödavdelningen växer dubbelt så snabbt som övriga butiken.

Smakstart för Fodis crowdfunding

Första spadtaget för City Gross tredje

Snabbväxande nykomlingar på tech-listan

Nu släpps Coops nya app

Fri Köpenskap kan avslöja alla funktionerna.

På nytt jobb
Hon är ny på Coop Nord

Ny Coop i Icas gamla lokaler

Butikskedja i samarbete med Sensec

Lidl driver lastbil på eget avfall

Handlarna tror på julen

Här öppnar City Gross

Butiken satsar på expressbeställning

Ny Ica Maxi där Coop Forum misslyckades

Butiken blir 6 000 kvadratmeter.

Torkan slår mot julgranarna

Ny vision och design från Stjärnägg

Matpriserna har sjunkit

Nu kommer panten till näthandeln

Nytt samarbete ger kunden möjlighet att panta från hemmet.

Pantade förpackningar sparade 150 000 ton CO2

De ska få svenskarna att upptäcka polska smaker

På nytt jobb
Han tar över i Jakobsberg

Ytterligare en Ica-butik upphör

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Synliga svenskar rider på trendvåg

Krönika
Butiksupplevelsen behöver inte vara fantastisk – men ”rätt”

Butik nummer tre till Kista Galleria

1

Ledare
Lätt som en plätt sälja mer grönsaker

Butiker måste informera om vem som filmar

Matpriskollen: Bus, godis – eller clementiner?

Sänd till en kollega

0.151