23948sdkhjf

Sverige har världens femte högsta köttpriser

Men det är främst en sorts kött som drar upp den svenska placeringen.

Sverige har världens femte högsta köttpriser. Det framgår av 2017 Meat Price Index, som tagits fram av den Londonbaserade europeiska marknadsplatsen Caterwings.
Det är främst de höga priserna på kyckling som drar upp den svenska placeringen.

Caterwings har analyserat köttpriserna i över 50 länder över hela världen. Dyrast av alla länder är Schweiz, vars köttpriser ligger 141,9 procent över världsgenomsnittet.

Sverige kommer en bit ner på listan, men priset på kycklingbröst, som är näst högst i världen drar upp oss till en total femteplats. Tvåa efter Schweiz är Norge, och trea Hongkong. Billigast köttpriser har Ukraina och Malaysia.

Schweiz lyckas ha de högsta priserna i alla de jämförda kategorierna. Vilka länder som har de lägsta priserna skiljer sig åt. I Indien hittar vi både de lägsta nötkötts- fiskpriserna, medan kycklingen är billigast i Ukraina. Fläskkött är billigasts i Brasilien, medan lammpriserna är lägst i Colombia.

Av de jämförda priserna är lax relativt billigast i Sverige. Där ligger vi bara på 18:e plats i världen.
Trots de höga kycklingpriserna i Sverige behöver man dock bara arbeta en halvtimme med minimilön för att köpa ett kilo kyckling. I Indien krävs en arbetsinsats på 10,5 timmar. Danskarna behöver bara arbeta 18 minuter.

Ännu större är skillnaderna när det gäller fläskkött. En indier med minimilön behöver arbeta 39,5 timmar för att ha råd med ett kilo flässöktt, medan en minimavlönad dansk kommer undan med 42 minuters arbete.

– Vad som började som ett enkelt cateringkostnadsprisindex har väckt viktiga frågor. Det är uppenbart att internationell ojämlikhet existerar och när världen börjar ompröva globaliseringens konsekvenser, visar den här studien tydligt att livsmedelspriserna borde vara på agendan, kommenterar Caterwings vd Susannah Belcher.

Hela indexet med interaktiva jämförelsetabeller hittar du här:
https://www.caterwings.co.uk/caterers/2017-meat-price-index-eur/

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078