23948sdkhjf

Kronoberg vill leda utveckling av livsmedelsproduktion

Länstyrelsen Kronoberg, Region Kronoberg, Växjö kommun och Linnéuniversitetet ansöker gemensamt projekt som ska göra Kronobergs län till ett nationellt centrum för reformering av svensk livsmedelsproduktion.

Initiativet som går under namnet Refarm 2030 ser maten som ett verktyg för att återskapa landskap som producerar livsmedel, råvaror och trygghet för en växande befolkning. Initiativet handlar även till stora delar om hållbarhet och innovation inom de berörda områdena.

Bakom Refarm 2030 ligger bland annat näringsliv, kommuner, regioner och akademi som tillsammans vill utveckla svensk livsmedelsproduktion.

- Den svenska livsmedelsproduktionen skulle förbättras ytterligare med hjälp av ett nationellt centrum. Det skulle passa alldeles utmärkt att detta placeras här i vårt län då vi redan arbetar offensivt för att utveckla livsmedelskedjan. För ett bra resultat är det viktigt att erfarenhet och innovation kopplas samman och att vi ständigt utvecklar vår kunskap, säger Ingrid Burman, Landshövding i Kronobergs län, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver man vidare att Kronoberg har en lång tradition av samverkan och strategiskt arbete kring hållbar konsumtion, och att det i länet finns kunskaper och erfarenheter som genom ett nationellt centrum kan göras tillgängligt för hela landet.

Cirkulär ekonomi

- Kronoberg verkar för en cirkulär ekonomi, där vår konsumtion är hållbar ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Vi hoppas därför att staten är intresserad av att ta tillvara detta regionala initiativ och se det som en nationell angelägenhet, säger Anna Fransson, regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg.

Förutom ökad matproduktion handlar Refarm 2030 även om tillväxt, där fler arbetstillfällen och ökad självförsörjningsgrad i tätort såväl som landsbygd är centrala delar.

- Ett nationellt centrum i Växjö skulle förstärka vår profil som Europas Grönast Stad ytterligare samtidigt som vi får en jobbtillväxt i en intressant hållbar näring, säger Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093