Kronoberg vill leda utveckling av livsmedelsproduktion

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Länstyrelsen Kronoberg, Region Kronoberg, Växjö kommun och Linnéuniversitetet ansöker gemensamt projekt som ska göra Kronobergs län till ett nationellt centrum för reformering av svensk livsmedelsproduktion.

Initiativet som går under namnet Refarm 2030 ser maten som ett verktyg för att återskapa landskap som producerar livsmedel, råvaror och trygghet för en växande befolkning. Initiativet handlar även till stora delar om hållbarhet och innovation inom de berörda områdena.

Bakom Refarm 2030 ligger bland annat näringsliv, kommuner, regioner och akademi som tillsammans vill utveckla svensk livsmedelsproduktion.

- Den svenska livsmedelsproduktionen skulle förbättras ytterligare med hjälp av ett nationellt centrum. Det skulle passa alldeles utmärkt att detta placeras här i vårt län då vi redan arbetar offensivt för att utveckla livsmedelskedjan. För ett bra resultat är det viktigt att erfarenhet och innovation kopplas samman och att vi ständigt utvecklar vår kunskap, säger Ingrid Burman, Landshövding i Kronobergs län, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver man vidare att Kronoberg har en lång tradition av samverkan och strategiskt arbete kring hållbar konsumtion, och att det i länet finns kunskaper och erfarenheter som genom ett nationellt centrum kan göras tillgängligt för hela landet.

Cirkulär ekonomi

- Kronoberg verkar för en cirkulär ekonomi, där vår konsumtion är hållbar ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Vi hoppas därför att staten är intresserad av att ta tillvara detta regionala initiativ och se det som en nationell angelägenhet, säger Anna Fransson, regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg.

Förutom ökad matproduktion handlar Refarm 2030 även om tillväxt, där fler arbetstillfällen och ökad självförsörjningsgrad i tätort såväl som landsbygd är centrala delar.

- Ett nationellt centrum i Växjö skulle förstärka vår profil som Europas Grönast Stad ytterligare samtidigt som vi får en jobbtillväxt i en intressant hållbar näring, säger Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.





Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Finalisterna klara inför Dagligvarugalan

Ta del av hela listan inför Sveriges viktigaste branschevent.

Ny mejerimärkning stoppar svinn

Nu inför Arla en ny datummärkning för att konsumenterna ska slänga mindre mat.

Ica släpper världsunik tjänst

Nu kan Icas kunder mäta sin egen klimatpåverkan.

Hallå där, Johannes Cullberg!

Grundare och vd av Paradiset och en av talarna på Retaildagen.

Köttkriget igång: ”Priset rekordlågt”

Sommarens torka har tvingat bönderna till nödslakt. Nu driver hela Ica-blocket en kraftig prispress på svenskt kött. "När Ica går ut så här brett visar de tydligt att det är det här priset som gäller", säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen till Fri Köpenskap.

Kattungar hittades på Icas centrallager

Märkligt fynd i Helsingborg.

Nyhetsbrev

Skärgårdshandlarens megasommar

Arkiv

Bristande kunskap om livsmedelsförpackningar

Magnus Rosén lämnar som e-handelschef på Ica

Icas darkstore-satsning pressar resultaten i det andra kvartalet. – Det är helt mitt eget beslut, säger han till Fri Köpenskap.

Algavtal för sydkoreansk marknad

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott.

Zetadisplay dubblade omsättningen

Konsum i Karlstad bygger om

Grillentusiast JO-anmäler länsstyrelsen

Sommarens totala eldningsförbud gjorde många grillentusiaster besvikna.

På nytt jobb
Ny CTO för Matsmart

Ska bygga matjättens nästa plattform.

Icas vinst sjönk

Ica Sverige besvikelse i rapport.

Axfood om torkan: ”Vi kommer att få leva med effekterna länge”

Sommarens hetta och torka har tvingat många köttbönder till nödslakt. - Vi kommer att få leva med effekterna under en lång tid framöver, säger Claes Salomonsson, presschef hos Axfood.

Nu kan du prata med MonICA

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Kinnevik satsar på norsk nätmat

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Värmen sänker tron på framtiden

Ny nod för life science och livsmedel

Livsmedelskedjor bygger laddstationer i Tyskland

Flera detaljhandelskedjor i Tyskland satsar nu på att kunna erbjuda snabbladdstationer utanför sina varuhus.

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Nätapoteket får sälja receptbelagt

Butik skänkte godis efter olycka

Aldi rustar upp 150 butiker

Synen på e-handel förändras

Importföretag firar framgångar

Matpriserna stiger i värmen

Domsjö fabrikers nya produkt kan göra korvskinn av trä

Nu startar äppelskörden

Ölen kan bli dyrare

Solskyddskrämer säljer som smör

På nytt jobb
Paulig rekryterar ny HR-chef

Torkan tvingar kedjan till småpotatis

Sänd till en kollega

0.179