Kronoberg vill leda utveckling av livsmedelsproduktion

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Länstyrelsen Kronoberg, Region Kronoberg, Växjö kommun och Linnéuniversitetet ansöker gemensamt projekt som ska göra Kronobergs län till ett nationellt centrum för reformering av svensk livsmedelsproduktion.

Initiativet som går under namnet Refarm 2030 ser maten som ett verktyg för att återskapa landskap som producerar livsmedel, råvaror och trygghet för en växande befolkning. Initiativet handlar även till stora delar om hållbarhet och innovation inom de berörda områdena.

Bakom Refarm 2030 ligger bland annat näringsliv, kommuner, regioner och akademi som tillsammans vill utveckla svensk livsmedelsproduktion.

- Den svenska livsmedelsproduktionen skulle förbättras ytterligare med hjälp av ett nationellt centrum. Det skulle passa alldeles utmärkt att detta placeras här i vårt län då vi redan arbetar offensivt för att utveckla livsmedelskedjan. För ett bra resultat är det viktigt att erfarenhet och innovation kopplas samman och att vi ständigt utvecklar vår kunskap, säger Ingrid Burman, Landshövding i Kronobergs län, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver man vidare att Kronoberg har en lång tradition av samverkan och strategiskt arbete kring hållbar konsumtion, och att det i länet finns kunskaper och erfarenheter som genom ett nationellt centrum kan göras tillgängligt för hela landet.

Cirkulär ekonomi

- Kronoberg verkar för en cirkulär ekonomi, där vår konsumtion är hållbar ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Vi hoppas därför att staten är intresserad av att ta tillvara detta regionala initiativ och se det som en nationell angelägenhet, säger Anna Fransson, regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg.

Förutom ökad matproduktion handlar Refarm 2030 även om tillväxt, där fler arbetstillfällen och ökad självförsörjningsgrad i tätort såväl som landsbygd är centrala delar.

- Ett nationellt centrum i Växjö skulle förstärka vår profil som Europas Grönast Stad ytterligare samtidigt som vi får en jobbtillväxt i en intressant hållbar näring, säger Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.





Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Dagligvarukedjan till Mellerud

Första spadtaget på första butiken i nytt köpcentrum.

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Ica-vd ser inget hot från Amazon – ännu

Havremjölk utan undantag

Danska Coop stänger ytterligare butiker

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Nyhetsbrev

Plus

Grönaste entrén i Lund

I frukt- och gröntavdelningen på Stora Coop i Lund har inget lämnats åt slumpen.

Arkiv
Plus

Han ska forska kring hur kunddata kan användas

Stefan Larsson på Lunds Universitet är en av de som nu får pengar från Handelsrådet för att forska kring handeln.

På nytt jobb
Han är klar för Saltå kvarn

Jonas Regnér, bland annat tidigare vd för Gooh, tar över vd-tjänsten hos Saltå.

Sverige får undantag i EU:s nya ekoregler

Från 2021 måste odlade produkter ha markkontakt för att räknas som ekologiska – Sverige får längre tid för anpassning.

Axfood vill se levnadslöner

På nytt jobb
Ny ordförande i DLF

Kopparbergs gjorde vinst

Krönika
5 stora frågor som påverkar din butik idag och i framtiden

Rött ljus för torsken i hela Östersjön

Här öppnar 7-eleven sin deli

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Energidrycksjättens märke mer klös än gaffel, tyckte Patent- och registreringsverket.

Walmart slutar med självscannings-app

Axfood drar ner på sockret

150 ton mindre socker i den egna läsken.

På nytt jobb
Från Orkla till Klädesholmen

Krönika:
Chefen har ordet
Kanske tåget har gått för vin i butik

Fullt av Fritt Från

Ica med ny värd i Borlänge och Strängnäs

Omval och nya ledamöter hos Svensk Handel

På nytt jobb
Ny ordförande för Fiskbranschen

Hemköp öppnar näthandel för företag

De fick Guldkompassen

Krönika:
Ledare
Hög tid att nominera

Mötet
Framtiden är redan här

Krönika: Matpriskollen: Gurkor fortsatt populära

De är nya i Icahandlarnas styrelse

Dagligvaror växer mest på nätet

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Reitan blir postombud

Svensk satsning på 200 obemannade butiker

Sänd till en kollega

0.201