23948sdkhjf

Kronoberg vill leda utveckling av livsmedelsproduktion

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Länstyrelsen Kronoberg, Region Kronoberg, Växjö kommun och Linnéuniversitetet ansöker gemensamt projekt som ska göra Kronobergs län till ett nationellt centrum för reformering av svensk livsmedelsproduktion.

Initiativet som går under namnet Refarm 2030 ser maten som ett verktyg för att återskapa landskap som producerar livsmedel, råvaror och trygghet för en växande befolkning. Initiativet handlar även till stora delar om hållbarhet och innovation inom de berörda områdena.

Bakom Refarm 2030 ligger bland annat näringsliv, kommuner, regioner och akademi som tillsammans vill utveckla svensk livsmedelsproduktion.

- Den svenska livsmedelsproduktionen skulle förbättras ytterligare med hjälp av ett nationellt centrum. Det skulle passa alldeles utmärkt att detta placeras här i vårt län då vi redan arbetar offensivt för att utveckla livsmedelskedjan. För ett bra resultat är det viktigt att erfarenhet och innovation kopplas samman och att vi ständigt utvecklar vår kunskap, säger Ingrid Burman, Landshövding i Kronobergs län, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver man vidare att Kronoberg har en lång tradition av samverkan och strategiskt arbete kring hållbar konsumtion, och att det i länet finns kunskaper och erfarenheter som genom ett nationellt centrum kan göras tillgängligt för hela landet.

Cirkulär ekonomi

- Kronoberg verkar för en cirkulär ekonomi, där vår konsumtion är hållbar ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Vi hoppas därför att staten är intresserad av att ta tillvara detta regionala initiativ och se det som en nationell angelägenhet, säger Anna Fransson, regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg.

Förutom ökad matproduktion handlar Refarm 2030 även om tillväxt, där fler arbetstillfällen och ökad självförsörjningsgrad i tätort såväl som landsbygd är centrala delar.

- Ett nationellt centrum i Växjö skulle förstärka vår profil som Europas Grönast Stad ytterligare samtidigt som vi får en jobbtillväxt i en intressant hållbar näring, säger Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.





Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Klart med Coops nya bygge

Butiken öppnar nästa vinter.

Mötet
"Kanske är jag lite för tydlig med medarbetarna"

Bella Goldman följer sitt hjärta och andas företaget hon jobbar på. – Sådan har jag alltid varit på gott och ont, säger hon.

Två butiker – två anlagda bränder

Svidande kritik mot livsmedelsjättarna

Plus

Nu hårdnar leveranskriget

Mötet
Axfoods HR-direktör slutar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Arkiv

Fazer säljer världens mest sällsynta choklad

Dagligvarugalan
Tipsen: Så fick Maxi Partille klirr i kassan

Tajta band med leverantörerna fick fart på försäljningen. Brödavdelningen växer dubbelt så snabbt som övriga butiken.

Smakstart för Fodis crowdfunding

Första spadtaget för City Gross tredje

Snabbväxande nykomlingar på tech-listan

Nu släpps Coops nya app

Fri Köpenskap kan avslöja alla funktionerna.

På nytt jobb
Hon är ny på Coop Nord

Ny Coop i Icas gamla lokaler

Butikskedja i samarbete med Sensec

Lidl driver lastbil på eget avfall

Handlarna tror på julen

Här öppnar City Gross

Butiken satsar på expressbeställning

Ny Ica Maxi där Coop Forum misslyckades

Butiken blir 6 000 kvadratmeter.

Torkan slår mot julgranarna

Ny vision och design från Stjärnägg

Matpriserna har sjunkit

Nu kommer panten till näthandeln

Nytt samarbete ger kunden möjlighet att panta från hemmet.

Pantade förpackningar sparade 150 000 ton CO2

De ska få svenskarna att upptäcka polska smaker

På nytt jobb
Han tar över i Jakobsberg

Ytterligare en Ica-butik upphör

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Synliga svenskar rider på trendvåg

Krönika
Butiksupplevelsen behöver inte vara fantastisk – men ”rätt”

Butik nummer tre till Kista Galleria

1

Ledare
Lätt som en plätt sälja mer grönsaker

Butiker måste informera om vem som filmar

Matpriskollen: Bus, godis – eller clementiner?

Sänd till en kollega

0.145