23948sdkhjf

EU vill ha ålfiskestopp i Östersjön

EU-kommissionen föreslår ålfiskestopp i Östersjön nästa år. WWF välkomnar beskedet men anser att det borde gälla hela EU

Ålen är starkt hotad. Förekomsten av den europeiska ålen har de senaste 30 åren minskat kraftigt i haven och nu återstår endast 5 procent av ålbeståndet. Överfiske, miljögifter och vandringshinder i form av kraftverksturbiner tros vara några av orsakerna.

Invandringen av yngel, "glasål", från Sargassohavet är nere på några få procent jämfört med 1970-talet.

Därför går EU-kommissionen ut med ett förslag om att stoppa ålfisket i Östersjön för 2018. Världsnaturfonden WWF välkomnar kommissionens förslag att stoppa fisket på arten som är starkt hotad men är samtidigt oroade över att ålfisket tillåts fortsätta i resten av EU.

- Det är glädjande och efterlängtat att EU kommer med ett förslag om att stoppa ålfisket nästa år. Gör vi inget snart riskerar vi att förlora den svårt hotade arten. Men det är beklagligt att man väljer att gå fram med ett förslag som enbart gäller i Östersjön, när en stor del av fisket också sker i andra delar av EU, säger Inger Näslund, havsexpert på Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078