23948sdkhjf

Veganskt protein lanseras i Sverige

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Havre och baljväxter är ingredienserna i en ny vegansk proteinprodukt som är tänkt att användas som ett alternativt protein vid matlagning.

Pulled Oats är en finsk innovation. Proteinet är framtaget av Maija Itkonen , innovatör, och Reetta Kivelä , doktor i livsmedelskunskap från Helsingfors universitet, som båda ville hitta ett alternativt protein.

- Vi ville kunna ge våra barn ett fullvärdigt, vegetariskt protein gjort på lokala råvaror och utan tillsatser. Det var så idén om havreprotein föddes, säger Maija Itkonen, innovatör, som först kom på idén att försöka göra vegetariskt protein av havre.

Genom att blanda nordisk havre med fava-bönor och gula ärtor har skaparna till Pulled Oats lyckats få fram det många nu menar är det perfekta proteinet . Det är fritt från soja och vete och innehåller rikligt med högkvalitativt protein (30 procent). Produkten innehåller alla essentiella aminosyror, samt mer protein än kyckling – helt utan tillsatser eller kemikalier.

- Jag har under många år forskat på just havre, och det här är min tveklöst största framgång som forskare. Pulled Oats har högre proteinhalt än kyckling, lägre miljöpåverkan än exempelvis tofu och det har dessutom blivit uppskattat för sin goda smak och textur, säger Reetta Kivelä, doktor i livsmedelskunskap från Helsingfors universitet.

- Jag gillar Pulled Oats för att det är ett gott och proteinrikt sojafritt alternativ för alla oss som vill minska eller ta bort köttet i vår mat, säger Johannes Cullberg , grundare och VD Paradiset, en av Sveriges första återförsäljare av Pulled Oats.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Klart med Coops nya bygge

Butiken öppnar nästa vinter.

Smakstart för Fodis crowdfunding

Mötet
"Kanske är jag lite för tydlig med medarbetarna"

Bella Goldman följer sitt hjärta och andas företaget hon jobbar på. – Sådan har jag alltid varit på gott och ont, säger hon.

Mötet
Axfoods HR-direktör slutar

Första spadtaget för City Gross tredje

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Två butiker – två anlagda bränder

Arkiv

Fazer säljer världens mest sällsynta choklad

Snabbväxande nykomlingar på tech-listan

Svidande kritik mot livsmedelsjättarna

Plus

Nu hårdnar leveranskriget

Dagligvarugalan
Tipsen: Så fick Maxi Partille klirr i kassan

Tajta band med leverantörerna fick fart på försäljningen. Brödavdelningen växer dubbelt så snabbt som övriga butiken.

På nytt jobb
Hon är ny på Coop Nord

Nu släpps Coops nya app

Fri Köpenskap kan avslöja alla funktionerna.

Ny Coop i Icas gamla lokaler

Här öppnar City Gross

Butikskedja i samarbete med Sensec

Lidl driver lastbil på eget avfall

Handlarna tror på julen

Butiken satsar på expressbeställning

Ny Ica Maxi där Coop Forum misslyckades

Butiken blir 6 000 kvadratmeter.

Torkan slår mot julgranarna

Nu kommer panten till näthandeln

Nytt samarbete ger kunden möjlighet att panta från hemmet.

Ny vision och design från Stjärnägg

Matpriserna har sjunkit

Pantade förpackningar sparade 150 000 ton CO2

De ska få svenskarna att upptäcka polska smaker

På nytt jobb
Han tar över i Jakobsberg

Ytterligare en Ica-butik upphör

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Synliga svenskar rider på trendvåg

Krönika
Butiksupplevelsen behöver inte vara fantastisk – men ”rätt”

Butik nummer tre till Kista Galleria

1

Ledare
Lätt som en plätt sälja mer grönsaker

Butiker måste informera om vem som filmar

Matpriskollen: Bus, godis – eller clementiner?

Sänd till en kollega

0.15