23948sdkhjf

Veganskt protein lanseras i Sverige

Havre och baljväxter är ingredienserna i en ny vegansk proteinprodukt som är tänkt att användas som ett alternativt protein vid matlagning.

Pulled Oats är en finsk innovation. Proteinet är framtaget av Maija Itkonen , innovatör, och Reetta Kivelä , doktor i livsmedelskunskap från Helsingfors universitet, som båda ville hitta ett alternativt protein.

- Vi ville kunna ge våra barn ett fullvärdigt, vegetariskt protein gjort på lokala råvaror och utan tillsatser. Det var så idén om havreprotein föddes, säger Maija Itkonen, innovatör, som först kom på idén att försöka göra vegetariskt protein av havre.

Genom att blanda nordisk havre med fava-bönor och gula ärtor har skaparna till Pulled Oats lyckats få fram det många nu menar är det perfekta proteinet . Det är fritt från soja och vete och innehåller rikligt med högkvalitativt protein (30 procent). Produkten innehåller alla essentiella aminosyror, samt mer protein än kyckling – helt utan tillsatser eller kemikalier.

- Jag har under många år forskat på just havre, och det här är min tveklöst största framgång som forskare. Pulled Oats har högre proteinhalt än kyckling, lägre miljöpåverkan än exempelvis tofu och det har dessutom blivit uppskattat för sin goda smak och textur, säger Reetta Kivelä, doktor i livsmedelskunskap från Helsingfors universitet.

- Jag gillar Pulled Oats för att det är ett gott och proteinrikt sojafritt alternativ för alla oss som vill minska eller ta bort köttet i vår mat, säger Johannes Cullberg , grundare och VD Paradiset, en av Sveriges första återförsäljare av Pulled Oats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063