23948sdkhjf

Industriäpplen säljs i butikerna

Katastrofskörd får odlarna att tumma på kraven.

Den svenska äppelskörden blir i år mycket lägre än väntat på grund av köldknäppar under våren, något som nu tvingar odlarna att ändra kraven för att möta konsumenternas behov, det skriver ATL.

Årets skörd minskar med cirka 20-25 procent vilket har fått äppelodlarnas samarbetsorganisation Äppelriket att sälja klass 2-äpplen, så kallad industrifrukt i butikerna. Industrifrukt är den frukt som vanligtvis går till att tillverka bland annat äppelmos.

Äppelriket Österlen har tecknat en överenskommelse med Jordbruksverket och handeln om att tillåta försäljning av dessa klass 2-äpplen i butikerna i år.

– Normalt sett hanterar vi inte klass 2 utan brukar säga att klass 2 inte ska ut på marknaden eftersom vi tycker att det skämmer svensk frukt. I år är skadorna så omfattande att jag får tumma på min kvalitetsregel, säger Henrik Stridh, vd på Äppelriket till ATL.

Men Henrik Stridh är mån om att poängtera att klass 2-äpplen inte är dålig frukt då den "frostslips" som kan bildas på äpplena efter kyligt väder inte påverkar äpplenas kvalitet.

– Det handlar egentligen bara om skönhetsfläckar på äpplena, säger han till ATL.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094