23948sdkhjf

Icas elevförbud kan vara olagligt

Den Icabutik som portförbjöd högstadieelever kan bryta mot lagen.

Ica Supermarket i Lomma införde ett drastiskt förbud för några veckor sedan när de portförbjöd alla högstadielever från Karstorp Södra. Anledningen uppgavs vara att snatterierna upplevts öka och eleverna misstänktes för att stjäla godis, läsk och energidrycker, det skriver Sydsvenskan.

Det förbudet kan dock vara olagligt.

– Det klart att det föreligger risk för diskriminering. Det kan vara ett missgynnande som har samband med ålder. Skulle det vara så är det fråga om diskriminering, säger Clas Lundstedt, pressansvarig hos Diskrimineringsombudsmannen till Sydsvenskan.

Butiken har nu valt att delvis backa tillbaka sitt beslut om förbud.

– Vi kommer inte att agera domare eller skarprättare. Vi tillämpar inga regler som säger att någon inte får komma in. Skulle det komma hit elever så gör vi ingenting. Vi står inte och frågar ut dem var de kommer ifrån. Vi låter det vara, säger handlaren Roland Bengtsson på Ica Supermarket i Lomma till Sydsvenskan.

Samtidigt menar han att själva förbudet kvarstår.

– Det gäller fortfarande. Vi förutsätter att det som har skrivits och skickats ut till eleverna följs. Men vi kommer inte att stå och fråga någon om vilken skola de kommer ifrån, vi kommer inte att stå och mota folk i dörren.

Att förbudet mot eleverna skulle kunna vara olagligt har Roland Bengtsson inte funderat närmare över.

– Det har jag inte haft uppe överhuvudtaget. Men visst, det måste man självklart ta hänsyn till. Lagar och regler är till för att följas, säger han till Sydsvenskan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094