23948sdkhjf

Fortsatt besvikelse för livsmedelsproducenterna

Andra kvartalet gick trögt med kraftigt minskad lönsamhet.

Första halvan av 2017 har varit något av en besvikelse för svenska livsmedelsproducenter, trenden från första kvartalet med ökad försäljning och investeringar men minskad lönsamhet fortsatte oförminskat, det går att läsa i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev.

Den största bidragande faktorn till den bristande lönsamheten är att råvarukostnaderna fortsatte att öka, om än något mindre än under första kvartalet och till skillnad från många andra branscher kompenseras dessa förluster i långsammare takt med prishöjningar.

Exporten var dock även under det andra kvartalet en källa till glädje då den positivt avvek från index med 60 enheter och totalt uppgick exportvärdet, fisk exkluderat, till 23 miljarder kronor.

Även ekologisk mat gick framåt, om än något mindre än tidigare och företagen uppger att tillväxten på det området begränsas av brist på råvaror. 90 procent av företagen har idag, eller ämnar i närtid införa, ekologiska produkter i sina sortimentet.

Konjunkturbrevet lyfter även fram att automatisering av produktionen är på de flesta företags lista över satsningar, 85 procent vill automatisera och 79 procent vill robotisera sin produktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078