23948sdkhjf

Bucht sätter igång stort matsvinnsarbete

Idag möts bransch och politiker för att koordinera kampen mot svinnet.

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket håller på att ta fram en handlingsplan för minskat matsvinn. Detta för att Sverige ska bidra till det övergripande Agenda 2030-målet om att matsvinnet ska halveras till år 2030.

Som en del i detta bjuder landsbygdsminister Sven-Erik Bucht idag in aktörer och myndigheter till en kick-off.

Under dagen presenteras bland annat erfarenheter från framgångsrikt matsvinnsförebyggande arbete i Storbritannien och Norge och hur de där samarbetar för att minska svinnet i hela livsmedelskedjan.

Från dagligvaruhandeln deltar bland annat Svensk Dagligvaruhandel tillsammans med branschorganisationerna LRF och Livsmedelsföretagen.

Under kick-offen kommer dagligvaruhandeln bland annat lyfta branschens insatser för att förhindra att svinn över huvud taget uppstår, exempelvis genom satsningar på mer utvecklade logistiksystem som effektiviserar flödet och ger en bättre kontroll. Vikten av att de offentliga aktörerna även arbetar för att få till ett standardiserat sätt att mäta matsvinnet kommer också att tas upp.

– Den stora gemensamma utmaningen är att komma åt matsvinnet i hushållen, där den största andelen uppstår. Här måste alla aktörer hjälpa till att informera och underlätta för konsumenterna. En annan stor utmaning är att vi behöver ett standardiserat sätt att mäta matsvinnet, säger Anders Svensson ordförande i Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125