Bucht sätter igång stort matsvinnsarbete

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Idag möts bransch och politiker för att koordinera kampen mot svinnet.

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket håller på att ta fram en handlingsplan för minskat matsvinn. Detta för att Sverige ska bidra till det övergripande Agenda 2030-målet om att matsvinnet ska halveras till år 2030.

Läs också: Export i fokus för Livsmedelsföretagen

Som en del i detta bjuder landsbygdsminister Sven-Erik Bucht idag in aktörer och myndigheter till en kick-off.

Under dagen presenteras bland annat erfarenheter från framgångsrikt matsvinnsförebyggande arbete i Storbritannien och Norge och hur de där samarbetar för att minska svinnet i hela livsmedelskedjan.

Från dagligvaruhandeln deltar bland annat Svensk Dagligvaruhandel tillsammans med branschorganisationerna LRF och Livsmedelsföretagen.

Under kick-offen kommer dagligvaruhandeln bland annat lyfta branschens insatser för att förhindra att svinn över huvud taget uppstår, exempelvis genom satsningar på mer utvecklade logistiksystem som effektiviserar flödet och ger en bättre kontroll. Vikten av att de offentliga aktörerna även arbetar för att få till ett standardiserat sätt att mäta matsvinnet kommer också att tas upp.

– Den stora gemensamma utmaningen är att komma åt matsvinnet i hushållen, där den största andelen uppstår. Här måste alla aktörer hjälpa till att informera och underlätta för konsumenterna. En annan stor utmaning är att vi behöver ett standardiserat sätt att mäta matsvinnet, säger Anders Svensson ordförande i Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Kommentarer

NILS-ERIC NÄSLUND
Ja. tiderna förändras.... Jag minns ett företag som hette Returchark, verksamt för 30-40 år sen. Dom köpte upp utgående charkvaror och gjorde nya produkter av dessa. Verksamheten "avslöjades" av media, och det blev ett himla liv om denna snuskiga hantering. Företaget försvann på nolltid...

Nils Eric Näslund

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

På nytt jobb
Han är klar för Saltå kvarn

Jonas Regnér, bland annat tidigare vd för Gooh, tar över vd-tjänsten hos Saltå.

Kopparbergs gjorde vinst

På nytt jobb
Ny ordförande i DLF

Sverige får undantag i EU:s nya ekoregler

Från 2021 måste odlade produkter ha markkontakt för att räknas som ekologiska – Sverige får längre tid för anpassning.

Axfood vill se levnadslöner

Rött ljus för torsken i hela Östersjön

Nyhetsbrev

Krönika
5 stora frågor som påverkar din butik idag och i framtiden

Arkiv

Här öppnar 7-eleven sin deli

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Energidrycksjättens märke mer klös än gaffel, tyckte Patent- och registreringsverket.

Walmart slutar med självscannings-app

Axfood drar ner på sockret

150 ton mindre socker i den egna läsken.

På nytt jobb
Från Orkla till Klädesholmen

Krönika:
Chefen har ordet
Kanske tåget har gått för vin i butik

Fullt av Fritt Från

Ica med ny värd i Borlänge och Strängnäs

Omval och nya ledamöter hos Svensk Handel

Paradiset bjuder på ny runda

Satsar på crowdfunding – igen.

På nytt jobb
Ny ordförande för Fiskbranschen

De fick Guldkompassen

På nytt jobb
Cloettas nya finanschef hämtas från Arla

Så kan butiksdöden fintas – fem avgörande rekommendationer

Krönika:
Ledare
Hög tid att nominera

Hemköp öppnar näthandel för företag

Mötet
Framtiden är redan här

Krönika: Matpriskollen: Gurkor fortsatt populära

De är nya i Icahandlarnas styrelse

Dagligvaror växer mest på nätet

Dansk Supermarked byter namn

Reitan blir postombud

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Svensk satsning på 200 obemannade butiker

På nytt jobb
Han blir chef för Coop Tomtebo

Aldi backar rejält

Oklart om finsk ölförsäljning

Nya Falunbutiken utsatt för skadegörelse

Försenat tåg – då höll butiken öppet längre

Sänd till en kollega

0.224