23948sdkhjf

Bananimporten slår rekord

Europa äter mer bananer än någonsin tidigare.

Alla EU:s 28 länder har under flera år sett sin banankonsumtion öka och 2017 ser inte ut att bli ett undantag. Fem procent mer bananer än 2016 beräknas ha importeras innan årets slut vilket är en ökning från det årets totala 6,1 miljoner ton, det skriver fruitnet.com som rapporterar från the International Banana Congress.

Bananimporten har ökat stadigt sen 2006 med hela 21 procent mer än under det året. Totalt äter den genomsnittlige europén 12 kilo bananer om året men enligt Carolina Dawson från det franska forskningsinstitutet Cirad finns det tillväxtpotential i Östeuropa där den genomsnittlige personen bara konsumerar 8 kilo bananer om året.

Ökningen av bananimporten beror delvis en öppnare marknad och en ökad konkurrens samt en allt större expansion av odlingar i Colombia, Panama, Guatemala, Elfenbenskusten, Kamerun, Ghana och Dominikanska Republiken.

Men frågan är om trenden kan hålla i sig för evigt, lägre priser och mindre vinster till producenterna kan på sikt leda till att bananimporten kan minska i framtiden enligt Carolina Dawson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063