De satsar på ärtor

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Företag samarbetar med forskare efter Findusnedläggning.

Efter att Findusfabriken i Bjuv lades ner i våras drabbades den svenska ärtodling hårt.
Nu vill RISE-forskare satsar tillsammans med livsmedelsföretagen Food for Progress, Lyckeby Starch samt Findus ärtodlarförening satsa på nya produkter och nya marknader för de svenska ärterna.

Läs också: Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Projektet med det skämtsamma namnet ”Give peas a chance” har fått nästan 6 miljoner kronor från EU:s fond för landsbygdsutveckling för ett innovationsarbete som ska pågå till och med år 2019.

Från gröna, gula och grå svenskodlade ärter ska man ta fram en helt ny produktkategori av vegetariska livsmedel som ska levereras till den svenska marknaden med hjälp av bland Food for Progress, som bland annat producerar den veganska produkten Oumph! Samt Lyckeby Starch.

Ärtor har nämligen egenskaper som få andra växter besitter och som kan komma utvecklande av nya produkter till gagn.

– Den innovationen är möjlig genom att ärtproteiner bildar ett sammanlänkat fibernätverk när det utsätts för rätt temperatur och tryck. Den egenskapen finns hos endast få växtbaserade proteiner. Utöver ärter är det främst sojabönor som uppvisar liknande egenskaper, säger Lina Svanberg forskare och FoI-ledare vid RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

Tanken är att ärtorna på sikt skulle kunna bli ett svenskt alternativ till sojabönorna.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Dagligvarukedjan till Mellerud

Första spadtaget på första butiken i nytt köpcentrum.

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Ica-vd ser inget hot från Amazon – ännu

Danska Coop stänger ytterligare butiker

Havremjölk utan undantag

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Nyhetsbrev

Plus

Grönaste entrén i Lund

I frukt- och gröntavdelningen på Stora Coop i Lund har inget lämnats åt slumpen.

Arkiv
Plus

Han ska forska kring hur kunddata kan användas

Stefan Larsson på Lunds Universitet är en av de som nu får pengar från Handelsrådet för att forska kring handeln.

På nytt jobb
Han är klar för Saltå kvarn

Jonas Regnér, bland annat tidigare vd för Gooh, tar över vd-tjänsten hos Saltå.

Sverige får undantag i EU:s nya ekoregler

Från 2021 måste odlade produkter ha markkontakt för att räknas som ekologiska – Sverige får längre tid för anpassning.

Axfood vill se levnadslöner

På nytt jobb
Ny ordförande i DLF

Kopparbergs gjorde vinst

Krönika
5 stora frågor som påverkar din butik idag och i framtiden

Rött ljus för torsken i hela Östersjön

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Energidrycksjättens märke mer klös än gaffel, tyckte Patent- och registreringsverket.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Walmart slutar med självscannings-app

Axfood drar ner på sockret

150 ton mindre socker i den egna läsken.

På nytt jobb
Från Orkla till Klädesholmen

Krönika:
Chefen har ordet
Kanske tåget har gått för vin i butik

Fullt av Fritt Från

Ica med ny värd i Borlänge och Strängnäs

Omval och nya ledamöter hos Svensk Handel

På nytt jobb
Ny ordförande för Fiskbranschen

Hemköp öppnar näthandel för företag

Krönika:
Ledare
Hög tid att nominera

De fick Guldkompassen

Mötet
Framtiden är redan här

Krönika: Matpriskollen: Gurkor fortsatt populära

De är nya i Icahandlarnas styrelse

Dagligvaror växer mest på nätet

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Reitan blir postombud

Svensk satsning på 200 obemannade butiker

Sänd till en kollega

0.209