23948sdkhjf

De satsar på ärtor

Företag samarbetar med forskare efter Findusnedläggning.

Efter att Findusfabriken i Bjuv lades ner i våras drabbades den svenska ärtodling hårt.
Nu vill RISE-forskare satsar tillsammans med livsmedelsföretagen Food for Progress, Lyckeby Starch samt Findus ärtodlarförening satsa på nya produkter och nya marknader för de svenska ärterna.

Projektet med det skämtsamma namnet ”Give peas a chance” har fått nästan 6 miljoner kronor från EU:s fond för landsbygdsutveckling för ett innovationsarbete som ska pågå till och med år 2019.

Från gröna, gula och grå svenskodlade ärter ska man ta fram en helt ny produktkategori av vegetariska livsmedel som ska levereras till den svenska marknaden med hjälp av bland Food for Progress, som bland annat producerar den veganska produkten Oumph! Samt Lyckeby Starch.

Ärtor har nämligen egenskaper som få andra växter besitter och som kan komma utvecklande av nya produkter till gagn.

– Den innovationen är möjlig genom att ärtproteiner bildar ett sammanlänkat fibernätverk när det utsätts för rätt temperatur och tryck. Den egenskapen finns hos endast få växtbaserade proteiner. Utöver ärter är det främst sojabönor som uppvisar liknande egenskaper, säger Lina Svanberg forskare och FoI-ledare vid RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

Tanken är att ärtorna på sikt skulle kunna bli ett svenskt alternativ till sojabönorna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.645