23948sdkhjf

De satsar på ärtor

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Företag samarbetar med forskare efter Findusnedläggning.

Efter att Findusfabriken i Bjuv lades ner i våras drabbades den svenska ärtodling hårt.
Nu vill RISE-forskare satsar tillsammans med livsmedelsföretagen Food for Progress, Lyckeby Starch samt Findus ärtodlarförening satsa på nya produkter och nya marknader för de svenska ärterna.

Läs också: Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Projektet med det skämtsamma namnet ”Give peas a chance” har fått nästan 6 miljoner kronor från EU:s fond för landsbygdsutveckling för ett innovationsarbete som ska pågå till och med år 2019.

Från gröna, gula och grå svenskodlade ärter ska man ta fram en helt ny produktkategori av vegetariska livsmedel som ska levereras till den svenska marknaden med hjälp av bland Food for Progress, som bland annat producerar den veganska produkten Oumph! Samt Lyckeby Starch.

Ärtor har nämligen egenskaper som få andra växter besitter och som kan komma utvecklande av nya produkter till gagn.

– Den innovationen är möjlig genom att ärtproteiner bildar ett sammanlänkat fibernätverk när det utsätts för rätt temperatur och tryck. Den egenskapen finns hos endast få växtbaserade proteiner. Utöver ärter är det främst sojabönor som uppvisar liknande egenskaper, säger Lina Svanberg forskare och FoI-ledare vid RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

Tanken är att ärtorna på sikt skulle kunna bli ett svenskt alternativ till sojabönorna.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Nya namn i Icas styrelse

På nytt jobb
Norskt styrelseproffs till Pricer

På nytt jobb
Ica-chef går till Epicenter

Ny halvpall lanseras av Svenska Retursystem

Coops grepp i 13 butiker: El-lastbil för färskvaror

Nyhetsbrev

Obemannade butiker blir franchise – 200 stycken ska upp

”Alla papper är redo och intressenterna är många. Jag har visat att det går”.

Arkiv

Polarbröds Anna Borgeryd avliden

Var huvudägare tillsammans med systern Karin Bodin.

Ica drar sig ur ytterligare en mässa

Här kan Coop få konkurrens av Ica

Hård smäll när kommunen tvingar äldre att handla i centrum

Livsmedelsbranschen växer snabbast på nätet

Billigare mat i januari

Så ska Coop Norge automatiseras

Chefen har ordet
Så tog vi oss genom skärselden

Boxaren in i andra ronden – planerar 30-40 nya produkter

…Och förbereder ett intåg i nya kategorier.

Ledare
Fri Köpenskap ökar snabbt – Tack för förtroendet

På nytt jobb
Han blir ny finanschef på Ica-handlarnas Förbund

De kan vinna Icas entreprenörspris

Apotek Hjärtat ska komplettera Coop och Eurocash – ingen Ica planerad – ännu

Så mycket ökade försäljningen i januari

Varsel när Coop byter köttleverantör

Plus

Dagligvarugalan
Intern utmaning sporrade avdelningen

Två stora mål uppfyllda under året. Frysavdelningen visar positiva siffror och det blev vinst i Dagligvarugalan. Tobias Eklund sporras av tävlingar.

Gotlandsbageri återuppstår – i Coops regi

Första Biofach för Business Sweden

Plus

Dagligvarugalan
All in med bredbar olivolja

Kinnevik: "Därför satsar vi på Mathem"

E-handelsexperten om Mathem-affären

Framgång för Pricer

På nytt jobb
Ica-profil blir ny vd hos Fazer

Probi lyfte under året

Pricer i avtal med baltisk dagligvarukedja

Arla till försvar: ”Vi tittar inte på Oatly”

Ny frifräsare till Örebro

De är landets bästa spelbutik

Arla satsar på havre

Coca-Cola med ny smak

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.174