23948sdkhjf

De satsar på ärtor

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Företag samarbetar med forskare efter Findusnedläggning.

Efter att Findusfabriken i Bjuv lades ner i våras drabbades den svenska ärtodling hårt.
Nu vill RISE-forskare satsar tillsammans med livsmedelsföretagen Food for Progress, Lyckeby Starch samt Findus ärtodlarförening satsa på nya produkter och nya marknader för de svenska ärterna.

Läs också: Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Projektet med det skämtsamma namnet ”Give peas a chance” har fått nästan 6 miljoner kronor från EU:s fond för landsbygdsutveckling för ett innovationsarbete som ska pågå till och med år 2019.

Från gröna, gula och grå svenskodlade ärter ska man ta fram en helt ny produktkategori av vegetariska livsmedel som ska levereras till den svenska marknaden med hjälp av bland Food for Progress, som bland annat producerar den veganska produkten Oumph! Samt Lyckeby Starch.

Ärtor har nämligen egenskaper som få andra växter besitter och som kan komma utvecklande av nya produkter till gagn.

– Den innovationen är möjlig genom att ärtproteiner bildar ett sammanlänkat fibernätverk när det utsätts för rätt temperatur och tryck. Den egenskapen finns hos endast få växtbaserade proteiner. Utöver ärter är det främst sojabönor som uppvisar liknande egenskaper, säger Lina Svanberg forskare och FoI-ledare vid RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

Tanken är att ärtorna på sikt skulle kunna bli ett svenskt alternativ till sojabönorna.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lidl tar över egna brödavdelningar

Nytt avtal med Fazer ska minska svinnet.

På nytt jobb
Hemköps tidigare vd ska lyfta Coop

Ett steg närmare ny Svedalabutik

På nytt jobb
Ny vd för Lindvalls Chark

Fjärde generationen tar över.

​Löfbergs rekordinvesterar i Karlstad

Satsningen kan bli den största investeringen i företagets historia.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ledare
Ögontjänare är vi allihopa

Arkiv

Nytt varumärke för Bergendahls

Så drabbade snökaoset butikerna

Matpriskollen: Frukt och grönt är säkra kort

City Gross firade sitt första kvartssekel

Klart med Coops nya bygge

Butiken öppnar nästa vinter.

Mötet
"Kanske är jag lite för tydlig med medarbetarna"

Bella Goldman följer sitt hjärta och andas företaget hon jobbar på. – Sådan har jag alltid varit på gott och ont, säger hon.

Första spadtaget för City Gross tredje

Svidande kritik mot livsmedelsjättarna

Mötet
Axfoods HR-direktör slutar

Smakstart för Fodis crowdfunding

Två butiker – två anlagda bränder

Dagligvarugalan
Tipsen: Så fick Maxi Partille klirr i kassan

Tajta band med leverantörerna fick fart på försäljningen. Brödavdelningen växer dubbelt så snabbt som övriga butiken.

Plus

Nu hårdnar leveranskriget

Snabbväxande nykomlingar på tech-listan

Fazer säljer världens mest sällsynta choklad

Nu släpps Coops nya app

Fri Köpenskap kan avslöja alla funktionerna.

På nytt jobb
Hon är ny på Coop Nord

Ny Coop i Icas gamla lokaler

Här öppnar City Gross

Handlarna tror på julen

Butiken satsar på expressbeställning

Ny vision och design från Stjärnägg

Matpriserna har sjunkit

Pantade förpackningar sparade 150 000 ton CO2

De ska få svenskarna att upptäcka polska smaker

På nytt jobb
Han tar över i Jakobsberg

Ytterligare en Ica-butik upphör

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Synliga svenskar rider på trendvåg

Sänd till en kollega

0.274