23948sdkhjf

Smörpriserna exploderade

På bara en vecka rakade smörpriserna i den svenska dagligvaruhandeln i höjden.

– Vi har sett prishöjningar på 30 procent de senaste dagarna, säger Ulf Mazur på Matpriskollen.

Priserna har stigit under hela året. Den 15 juni rapporterade Fri Köpenskap att smörpriset stigit kraftigt under första halvåret. Nu har det smällt till ytterligare. Det är i första hand den ökade efterfrågan på fetare mat i kombination med brist på smör som drivit den nya prisexplosionen.

Icas 500 gramförpackningar kostar nu cirka 40 kronor per paket, och Arlas laktosfria smör kostar 49 kronor per förpackning, ett kilopris på närmare 100 kronor.

– Arla har höjt smörpriserna och många andra leverantörer följer efter. Vi ser nu att butikerna och kedjorna höjer för fullt. Det har bara exploderat senaste veckan.

Kedjorna passar också på varandra och höjer olika mycket, säger Ulf Mazur.
Willys har höjt Arlas 500g med 22%, eller 8 kr/paket till 43,90 kr.

– Då förstår man att det är allvar. Willys är ju annars kända för att pressa ner priserna. Ica följde med och Coops smör 500g höjdes till exempel i Umeå från 28,95 till 38.50 kronor per paket.

Även blandprodukter som Bregott har ökat kraftigt i pris, medan smör- och rapsoljeblandningarna hittills bara har ökat något i pris.

– Med Matpriskollens helt nya analysverktyg, kan vi nu följa prisförändringar i marknaden mycket bättre. Det verkar som marknaden väntar på att Arla ska höjas först och vi har till exempel ännu inte sett många prisökningar på Valios smör, säger Ulf Mazur.

Hittills är det bara Mathem och mindre butiker som höjt sitt pris på Valios smör.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079