23948sdkhjf

Bygger ut stödet till småbutiker

Regeringen ökar och permanentar stödet till butikerna i de mest utsatta glesbygderna.

För 2018-2019 utökas stödet med ytterligare 35 miljoner kronor. Regeringen har sedan tidigare inrättat ett driftstöd på 35 miljoner kronor årligen 2016–2019 till dessa dagligvarubutiker. Från och med 2020 avsätts därefter 35 miljoner kronor årligen.

180 butiker fick till att börja med del av stödet, som inrättades 2016. Genom satsningen har de senaste årens nedåtgående trend, med lanthandlare som stänger, upphört, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Dagligvarubutikerna i gles- och landsbygder är särskilt viktiga eftersom de ofta även tillhandahåller andra tjänster och därför fungerar som servicepunkter. De kan vara både ombud för apotek, systembolag och paketutlämning. Med den här permanenta satsningen på lanthandlar förbättrar vi möjligheterna till service inom rimliga avstånd för alla medborgare i vårt land, kommenterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel välkomnar beskedet:
– Svensk Dagligvaruhandel välkomnar att regeringen permanentar stödet till lanthandel och små butiker i glesbygd. Det har bidragit till att den nedåtgående trenden med lanthandlare och butiker på glesbygd som tvingats stänga ned upphört. Framöver blir det än mer behövligt för att exempelvis klara anpassning till nya lagkrav på kyl- och frysanläggningar och andra hållbarhetssatsningar, säger Magnus Nikkarinnen, näringspolitiskt ansvarig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078