Axfood testar blockkedjeteknik

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Axel Johnsons forskningsstiftelse Axfoundation håller på att slutföra ett pilotprojekt för att undersöka hur blockkedjetekniken kan underlätta livsmedelskontroll och spårbarhet.

Dagenshandel.se skrev för en tid sedan om blockkedjetekniken som har en av sina tillämpningar just inom livsmedelsindustrin.

Blockkedjetekniken kan användas till att spåra och hålla reda på exakt vad som händer med produkterna från bondens gård till dess att konsumenten betalar i kassan. Redan när djuret eller den nyskördade frukten lämnar gården för bonden in viktiga uppgifter i systemet. Sortnamn, vikt, hur och när produkten odlats och skördats, bekämpningsmedelsanvändning och annat. Både strukturerad data och ostrukturerad, som exempelvis bilder eller väderuppgifter kan föras in i systemet.

Det som har förts in i systemet går inte att radera eller ändra utan att alla parter är överens.

Uppgifterna följer ograverade med produkten genom hela försörjningskedjan. Under resans gång läggs uppgifter till – transporten, hur lång tid den tog och vilken temperatur som rådde, fabriken där den bearbetades, hur länge den låg i tullen, ytterligare transport och lagerhållning innan den körs ut till butik. All information är tillgänglig för alla berörda utefter vägen, något som gör det svårt att luras.

– Vi har kartlagt hur man kan dra nytta av den här tekniken inom produktion och distribution av livsmedel. Det finns en massa olika delar du kan spåra, men det vi tittat mest på är förhållanden vid produktion och själva spårbarheten under resans gång, säger Carolina Sachs, generalsekreterare på Axfoundation i en DI-intervju.

Stoppar fusk

Axfoundation ser stor potential för blockkedjeteknik är spårning av bulkvaror exempelvis för att kolla att mängden ekologiskt ris som är uppköpt i första led motsvarar den volym som faktiskt säljs. På Axfood menar man att det här finns stora möjligheter att fuska:

– Företag lägger generellt ner otroligt mycket tid och pengar på leverantörskontroller. Med den här tekniken kan man göra den kontrollen säkrare och få en transparens där alla kan se om något har ändrats i kedjan, säger Carolina Sachs. 



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kunderna handlar på Ica

Det här handlar kunderna oftast

1

Maxihandlare årets företagare

Maxihandlaren Mats Nilsson har utsetts till årets företagare i Nacka. "En otroligt stor ära", skriver han på butikens Facebooksida.

Unilever kan lämna London

Brexit är ett tungt vägande skäl till att Unilever överväger att lämna London och flytta hela huvudkontoret till Rotterdam. Beslutet väntas fattas redan nästa månad, rapporterar nederländsk och brittisk affärspress.

På nytt jobb
Lidl får ny chef för teknisk förvaltning

Rekryterar från Ystadbostäder.

Nyhetsbrev

Nu kan du äta bananer med skalet på

Arkiv

Tidigare Coop- och Ica-vd föreslås till Lantmännen

Ica ska lyfta entreprenörskap

Ska dela ut pris till samhällsförändrande entrepenörer.

Stockholmspremiär för Normal

I januari öppnade danska kedjan första butikerna i Sverige och i april väntar tre etableringar i Stockholm.

Zetadisplay ökade omsättningen

Ifoodbags grundare lämnar företaget

På nytt jobb
We Effects och Vi-skogens vd slutar

På nytt jobb
Från fiber till "ful" frukt

Rescued fruits nya vd kommer närmast från anläggningsbranschen.

1

Arlövbutiken lägger ner

Små bryggerier tror på sig själva

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Nu kan vi bre olivolja på mackan

Plus

Stolt butikschef vill njuta av livet

Kjell Nyberg började sin yrkesbana 1972 som vagndragare och tomglasmottagare på Obs i Valbo. Han minns sin första lön som var hela 6,25 kronor i timmen. Nu ser han fram emot att vara ledig.

Läkare slängde patientjournaler på Lidl

De ska aktivera kupongerna direkt i hyllan

Lidl vill tillbaka till Norge

Arla ökar starkt på flera områden

Koncernens omsättning upp med cirka 8 procent – främst på grund av högre försäljningspriser.

Dagligvarugalan
"Våga välja bort artiklar"

Det säger Anders Eriksson, Ica-handlare på Ica Kvantum Vellinge som blev ”Årets Mejeriavdelning” på Dagligvarugalan 2017.

Plus

Fri Köpenskap 75 år
Packat och klart för matkunderna

Studie: Livsmedel inte problemet när det kommer till mikroplaster

De är bäst på miljömärkt fisk

Coops uppsagda Postnordavtal – regel snarare än undantag

Matpriserna sjönk under årets första månad

Butiken får el från taket

Krönika:
Krönika
Hur vill du ha det med säljarna?

Krönika: Glad Nouroz!

På nytt jobb
Efter 16 år – nu slutar hon på Virke

Krönika: Matpriskollen: Vegetariskt fortsatt trendigt

Coop säger upp sitt avtal med Postnord

Renkorv inte alltid ren

På nytt jobb
Ny vd på Strongpoint

Itab levererar till Spanien

Sänd till en kollega

0.219