23948sdkhjf

Rejält lyft för minilivs

Försäljningen ökade med hela 4 procent.

Minilivs ökade kraftigt under tredje kvartalet. Kaféerna gick betydligt sämre och tappade 3,6 procent av försäljningen, enligt Servicehandelsindex.

– Kaféer har haft tio år där försäljningen ökat kvartal efter kvartal. Förr eller senare blir det då svårt att slå siffrorna, konstaterar Bengt Hedlund, vd i branschorganisationen Convenience Stores Sweden (CSS).

Uppgången för minilivs är det rakt motsatta fenomenet:

– Branschen har brottats med dåliga siffror, men nu har det vänt, säger Bengt Hedlund.

Som helhet ökade försäljningen i conveniencebranschen med blygsamma 0,5 procent jämfört med tredje kvartalet 2016. Det är långt från den kraftiga uppgången som noterades under flera kvartal i fjol. Men Bengt Hedlund spår ändå att branschen har en ljus framtid.

– I USA besöker hälften av kunderna en conveniencebutik varje dag. Jag tror att vi kan nå dit i Sverige också, säger han.

Servicehandelsindex för tredje kvartalet visar också en försäljningsuppgång för fast food-restauranger med 2,3 procent medan försäljningen i spel- och tobaksbutiker ökade med 0,5 procent. I trafikbutikerna minskade däremot försäljningen med 0,8 procent.

Kvartalssiffrorna har jämförts med motsvarande kvartal i fjol och speglar försäljningen i löpande priser i jämförbara enheter, det vill säga sådana som varit öppna i minst ett år. Utöver samtliga enheter i 21 kedjor ingår försäljningen i cirka 1 000 fristående enheter.

Enligt Bengt Hedlund betyder det att Servicehandelsindex fångar upp hela branschen, som består av sammanlagt cirka 9 000 enheter.

Servicehandelns försäljning tredje kvartalet
Bransch Försäljning*
Fastfood-restauranger 2,3
Kaféer −3,6
Spel- och tobaksbutiker 0,5
Trafikbutiker −0,8
Minilivs 4
All servicehandel 0,5
Källa: Servicehandelsindex/Convenience Stores Sweden/HUI Research
*Förändring i procent jämfört med tredje kvartalet 2016. Försäljning redovisas i löpande priser i jämförbara enheter, det vill säga butiker/restauranger som varit öppna i minst ett år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094