23948sdkhjf

Slå följe med oss

Chefredaktör Maya Saksi om Fri Köpenskaps kommande 75-årsdag.

Nästa år fyller Fri Köpenskap 75 år. Den gavs ut första gången den 7 januari 1943 – mitt under brinnande kriget. Det var Sveriges fria kolonialgrossisters sammanslutning som ville ha tidningen som föreningslänk mellan fria detaljhandelns folk.

Ordet fri genomsyrar hela tidningen, fri som i oberoende och självständigt. Kanske just 1943 extra viktigt med tanken ” fri från främmande makt”. 
Den fria tanken vill vi fortsätta hålla högt, även om det ibland innebär obekväma ställningstaganden. För vi tror på något så gammalmodigt som fri press som rapporterar oavsett konsekvenser. Ibland uppdagas sådant som ibland kan vara svårt att svälja för den eller det som omskrivs. Men fri och oberoende betyder också att ibland måste vi vara obekväma.

Om vi väljer tystnaden eller att släta över – hur trovärdiga är vi då som rapporterande nyhetsmedium?


Den viktigaste frågan är nog – hur viktigt är det för dig med en oberoende branschtidning?

75 år innebär att vi har jobbat för branschen och fyllt tidningen med nyheter, framtidsvisioner, trender, dagsaktuella frågor sedan 1948.

Tidningen var central och relevant 1948 – med dagens förändrade dagligvarulandskap med färre men större aktörer, med fler plattformar där stora aktörer väljer att gå i egna kanaler för att få ut sin version av händelser, måste vi jobba ännu hårdare för att du ska få läsvärt material.

En utmaning, men en spännande sådan. 
Från första numret nästa år kommer du att kunna fira de 75 åren med oss. Något kan jag avslöja redan nu – utmaningarna var lika stora 1943 och troligen kommer en del igenkännande leenden.

Hör av dig till mig med dina tankar, frågor och minnen kring Fri Köpenskap. Vi på redaktionen vill höra din röst. Så fram med mobilen eller datorn och skicka en rad till redaktionen@fri-kopenskap.se .


Artikeln är en del av vårt tema Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079