23948sdkhjf

Förslag om efterhandsdebitering av livsmedelskontroll välkomnas

Svensk Dagligvaruhandel uppskattar Livsmedelsverkets förslag.

Livsmedelsverket har lämnat över en hemställan till Näringsdepartementet om att efterhandsdebitering av livsmedelskontrollerna bör införas.

Om regeringen väljer att gå på Livsmedelsverkets linje, kommer kommunerna framöver debitera butikerna efter genomförd kontroll, istället för i förväg.

Anledningen till förslaget är att Livsmedelsverket bedömer att efterhandsdebitering skulle öka tilltron till kontrollen och bidra till ökad legitimitet för avgifterna. Ett förslag som branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel uppskatter.

– Dagligvaruhandeln har under flera års tid, för politiker, myndigheter och SKL, påtalat att livsmedelskontrollen behöver utvecklas och föreslagit ett antal åtgärder. Efterhandsdebitering är en av åtgärderna som vi har föreslagit och därför är det naturligtvis mycket glädjande att Livsmedelsverket nu också rekommenderar det, säger Karin Brynell vd Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.

Förutom efterhandsdebitering vill Svensk Dagligvaruhandel även se en ny riskklassificeringsmodell, ökad samverkan mellan kommunerna samt att Livsmedelsverket förser kommunerna med gemensamma mallar och verktyg, åtgärder som även de utreds i nuläget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109