23948sdkhjf

Mötet: Far och son sadlar om till handlare

Tom Frödeberg öppnar Mat-Öppet i Småländska Kvillsfors tillsammans med sin far. Det här är det roligaste de två har gjort och ingen av dem har arbetat i butik förut.

Pappa och jag arbetade två-skift på en fönsterfabrik tidigare och sedan blev det plötsligt så här efter att mamma varit på ett föreningsmöte i byn en kväll och fått höra att kvinnan som drev Handlar´n skulle stänga butiken. Mamma kollade upp en del saker, fick bollen i rullning och pappa och jag hakade på,  säger Tom Frödeberg en av de nya handlarna i Kvillsfors.

– Vi ska se till få tillbaka kunderna till butiken, därför nysatsar vi och bygger om helt och hållet. Det blir nya hyllsystem, kylar och frys med låg energiförbrukning och nytt kassasystem. Butiken ansluter vi till Bergendahls och den blir Mat-öppet i stället för den tidigare Handlarn. De har bra priser och fina reklamblad, säger han.

– Som tur är blev vi så engagerade av tanken på att driva egen butik att vi inte tänkte på vilket arbete det innebär. Men det mesta går att lära sig och nu känner vi att allt är under kontroll. Vi är inte heller rädda för att arbeta. Jag kommer att åka till Mat-öppet i Bodafors och praktisera där några dagar, både för att lära mig kassan och kontorsrutiner, sedan får jag i min tur försöka lära pappa. I början blir det jag som sitter vid datorn och håller kontakt med leverantörer och sitter i kassan. Pappa kommer att sköta om mycket av uppackning och märkning i hyllorna och samtidigt finnas ute bland kunderna, säger Tom Frödeberg.

– Vår butik är bara på 300 kvadratmeter så tyvärr får vi inte in alla varor och vi kan inte ha en delidisk i en sådan liten butik. Men vi ska vara attraktiva på många sätt med en fräsch grönsaksavdelning och en fin köttdisk. Och inte minst ska vi försöka hålla nere priserna så att vi drar till oss barnfamiljerna. Kvillsfors är en liten ort med 600 invånare och många passar på att handla i Vetlanda där både Ica Maxi och Liedl finns eller på Coop eller Ica Nära i Virserum. Men det har varit en del nyinflyttning hit på sistone och vi får bra stöd från Bergendahls för att driva butik på en liten ort. De hjälper oss också med den första beställningen av alla basvaror.

Men man kommer också att hitta lite lokalproducerade varor här.

– Vi ska ha fina blåmögel- och cheddarostar från Räven & Osten i Järnforsen och till helgerna ska vi ha kött från slakteriet i Virserum Där kan man beställa kotletter med rejält med kappa på, säger han.

Om allt går enligt planerna öppnar de butiken den 30 november och kommer att fira i dagarna tre, första dagen blir det erbjudanden och tårta och tredje dagen snittar och bubbel.

Tom Fröberg hoppas att alla kunderna ska ha förståelse för att de behöver en inkörsperiod innan butiken är tipptopp.

– Glad personal ska de få från första dagen i alla fall, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11