23948sdkhjf

Kedjorna vill se lagstiftning om energidryck

De stora dagligvarukedjorna anser åldersgränsen bör regleras i lag.

Försäljning av energidrycker till yngre har varit ett hett debatterat ämne de senaste månaderna. I dagsläget är det lagligt att sälja till vem som helst, oavsett ålder. Men flera butikskedjor har själva valt att införa egna åldersgränser.

Nu vill många av kedjorna även se lagstiftning på området, det framgår av en enkätundersökning som Metro genomfört. I undersökningen där presschefer fick frågan om de vill se lagstiftning om åldersgräns svarade representanter från Axfood, Ica, Netto, Reitan, Coop och Lidl alla att de vill se en lagstiftning eller iallafall en utredning om eventuell lagstiftning om åldersgränser.

Frågan drivs också av Svensk Dagligvaruhandel.

– Vi har skrivit till Socialdepartementet och uppmanat dem att se över om man inte borde ha en lagstadgad åldersgräns. Då skulle alla butiker inkluderas och inte bara som nu dagligvaruhandeln. Vi vet att departementet har tagit emot det, men vi har ännu inte hört något mer, säger Karin Brynell på Svensk dagligvaruhandel, till Metro.

Socialdepartementet svarade och hänvisade de vidare till Näringsdepartementet i frågan.

– Det är beklagligt och oroväckande att barn köper och konsumerar stora mängder energidrycker. Vi vet att barn är extra känsliga för koffein eftersom de har lägre kroppsvikt än vuxna och oftast inte är vana att få i sig koffein via till exempel kaffedrickande, säger Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsministern, till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094