23948sdkhjf

Butikens svinn blir rådjurens middag

Hans initiativ hjälper rådjuren klara vintern.

Lothar Schröder , 84 i Älgeby tyckte synd om rådjuren som har svårt att få tag på mat under vinterhalvåret och kom då på tanken att matbutikernas svinn skulle kunna komma till bättre nytta, det skriver Mitt i Stockholm.

Han frågade då Icabutiken i Brottby om de kunde hjälpa till genom att skänka matvaror som annars skulle slängas.

– Butikschefen tyckte min idé var rolig. Han bad mig komma på fredagar och måndagar när de har rensat ut varor som de inte vill sälja, säger han till tidningen.

Sagt och gjort. Nu kan rådjuren äta kasserade morötter och äpplen från en ränna placerad 20 meter från Lothars Schröders hus. Och på Ica är man nöjda.

– Vi får inte så stora volymer med svinn. Men det händer att grönsaker blir fula som då är svåra att sälja. Jag tycker att Lothars gärning är jättebra både miljömässigt och för rådjuren, säger Viktor Rönn, butikschef, Ica Nära Brottbyhallen till Mitt i.

Lothar Schröder hackar upp grönsakerna och placerar ut dem i rännan varje morgon och kväll och traktens rådjur har fått upp ögonen för sin nya lokala ”restaurang”. Enligt Lothar Schröder kommer det upp till 15 rådjur om dagen, varav en mamma med två ungar varje morgon.

– Jag hoppas att detta kan inspirera andra att göra samma sak. Vi måste få upp ögonen för hur mycket mat vi slänger, till ingen nytta, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097