23948sdkhjf

De är överens om etableringsjobb

Facket och arbetsgivarorganisation ense om modell för etableringsjobb.

Svensk Handel och Handelsanställdas förbund har tecknat principöverenskommelse om etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. Nu väntar diskussioner med regeringen om de förändringar av regelverken som krävs.

- Handeln är en stor arbetsgivare som kan bidra till att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att få ett arbete. Integrationen på arbetsmarknaden behöver öka och överenskommelsen ger företagen i handeln mer rimliga förutsättningar att anställa dessa grupper, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel i en kommentar.

I fokus har varit att skapa en så enkel modell som möjligt för företagen som innefattar bland annat;

• Ett system med så kallade etableringsanställningar införs.

• Principöverenskommelsen innebär en visstidsanställning, etableringsanställning, under 2 år. En etableringsanställning ska normalt kunna övergå till en tillsvidareanställning hos arbetsgivaren

• De rikstäckande kollektivavtalen tillämpas avseende etableringsanställningarna utom vad gäller bestämmelserna om lön och lägstalöner.

• Lönen och därmed arbetsgivarens kostnad ska vara 8 000 kronor per månad.

• Staten beslutar om ett nytt bidrag, etableringsbidrag, till den som har en etableringsanställning. Lönen och bidraget ska tillsammans ge en disponibel inkomst som typiskt motsvarar vad som gäller enligt kollektivavtalade lägsta löner. Bidraget betalas till individen och inte till arbetsgivaren.

• Etableringsanställningar ska kunna användas för både den som nyligen har kommit till Sverige och andra som har särskilda behov av att få en sådan anställning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078