23948sdkhjf

Han bygger Icaförbundets kunskapscentrum

| Av Annika Tidehorn | Tipsa redaktionen

Sedan i februari har Nils Bohlin varit anställd på Ica-handlarnas förbund som ansvarig för analys i det kunskapscenter som genom kunskaps- och utvecklingsstöd ska stärka handlarnas konkurrenskraft.

– Digitaliseringen, hållbarhet och de nya konsumenterna är centrala och avgörande frågor som kommer att betyda allt för handlarna framöver. För att förstå olika konsumenter blir det allt viktigare för handlarna att komma närmare kunderna. Kunderna skiftar mycket från småstad till storstad inte minst men även kundernas behov och önskemål blir allt mer individuella, säger Nils Bohlin och tar upp begreppet Mass Customization som innebär stordrift med möjlighet att skräddarsy saker åt var och en.

Läs också: Nytt uppdrag för Kenneth Bengtsson

– Lite av en vision än så länge men tekniken är på god väg, säger han.

Dessa frågor har diskuterats inom Ica-förbundet och för knappt ett år sedan tog styrelsen beslutet att inrätta ett kunskapscentrum för att långsiktigt stötta handlarna i den här utvecklingen.

– Jag fick uppdrag som konsult att tillsammans med några andra arbeta fram ett koncept som styrelsen beslöt att jobba vidare med. Jag blev anställd av förbundet och arbetar nu tillsammans med Henrik Öhman med att stötta ägarstyrning och försörja handlarna med trend-, marknads och omvärldsanalys.

– Vi har mycket kontakt med styrelse och ledning men för oss är det otroligt viktigt att träffa handlarna direkt. Nyhetsbrev och webb går ut regelbundet men de fysiska mötena är ovärderliga, inte minst eftersom Ica-handlarna är en heterogen kår och samtidigt ett kollektiv. Fortfarande gäller Ica:s slogan som hängt med i 100 år nu: Fria handlare i samverkan.

Läs också: Personalen får ledigt på julafton: ”Det känns bra i handlarhjärtat”

Vi är i ett lanseringsskede med positionering och relationsbyggande och behöver få reda på hur vi ska prioritera vårt arbete i kunskapscentret då de enskilda handlarna har många önskemål, säger han. Som analytiker finns det många tankar på möjliga framtidsbilder för handeln även om man inte kan vara säker på hur det blir.

– En tanke är en revival för närbutiken. Onlinehandeln är självklart avgörande men konsumenten kommer alltid att vara i behov av att komplettera och fånga upp vardagsvaror och tjänster. Jag tror att mixen mellan avhämtning och hemkörning är viktig. Kunderna handlar mycket online men vissa saker vill man handla i den fysiska butiken, säger han och nämner Amazons köp av Whole Foods som ett exempel på att den fysiska butiken alltid kommer att ha ett stort värde.

– En butik är också värdefull som uthämtningshubb. Begreppet måltidslösning är en annan het fråga och restauranger kniper marknadsandelar från butikerna. Att se hur vi kan stärka oss där och än mer integrera måltiden har bland annat jag som analytiker ett ansvar för, säger Nils Bohlin.

Mer om: Ica
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

UPPDATERAD: Så satsar Coop 2019

Här finner du information om alla etableringar – butik för butik.

Så blir Coop-butiken i Sundbyberg

Krönika
Plasten ersätts med egen påse

Lennart Wallander, vd på Food & Friends, i en krönika om plastens framtid och Bring Your Own-rörelsen.

Alkoholfri glögg återkallas

Terassläge i Haninge

Nio år senare – nu prövar Lidl igen

Nyhetsbrev

Plus

Mötet
"Köttfrågan får inte polariseras"

Arkiv

Malmö får ny Coop

Strålande satsning i Falkenberg

Här öppnar Coop i mars

Toalettsitsar stjäls på City Gross

Nedläggningstrend i Icas posthantering?

Två dagar efter senaste nedläggningen. Nu slutar ytterligare två Ica-butiker som postombud. ”Får inte plats med livsmedel”.

Personal skadad efter väpnade rån

Butikens tak rasade in

Svenskarna vill ändra sina matvanor

Axfood backar efter matbluffen

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Marie Nygren om nya vd-rollen på KF

Högst Service Score i handeln fem år i följd. Nu ska Systembolagets vice vd leda KF mot starkare resultat: ”Skapa förutsättningar”.

Hon blir ny vd för KF

City Gross Marknadsplats ska växa

Coop med nytt kreditkort

Ortens enda butik flyttar - och fördubblas i storlek

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Systemet med returlådor sprids

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

Ica Kvantum lägger ned posten

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Ica Fastigheter rekryterar

Amazon letar butikslokaler

Bergendahls minskade svinnet 2018

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

På nytt jobb
Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

Whyred och Hope tar vd från Axel Johnson

Sänd till en kollega

0.123