23948sdkhjf

Nu kommer världens första insektsbröd

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Fazer lanserar unikt bröd – bakat på mjöl gjort av hussyrsor.

Fazer bageri lanserar syrsbrödet, bakat med mjöl gjort på odlade, torkade och malda hussyrsor. Varje bröd innehåller ungefär mjöl motsvarande 70 syrsor, vilket i sig utgör ungefär tre procent av brödets tyngd, enligt Fazer.

Tidigare i höst tillät Finland att insekter får säljas som livsmedel, och anslöt i och med regeländringen till fem andra EU-länder som också godkänt insekter för konsumtion: Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Österrike och Danmark.

Läs också: Ny färskvaruchef på Coop

Förberedelsen för lanseringen av vad Fazer hävdar är världens första insektsbröd startade enligt koncernen redan i somras, i väntan på lagändringen. En lansering i Sverige är inte aktuell, även om Livsmedelsverket nyligen startade en dialog med flera svenska insektsföretag om hur situationen för tillstånd ska se ut framöver.

Läs också: Fazer tar chef från Ica

– Det är ett mycket spännande steg i utvecklingen av livsmedelsindustrin. Fazer har varit pionjärer med att lansera bröd med rotfrukter och vi skulle gärna vara först även här. Tyvärr tillåter inte svensk lagstiftning detta ännu, säger Anette Rosengren, vd på Fazer Bageri i Sverige, i ett pressmeddelande.

På grund av en begränsad tillgång på syrsor sker lanseringen till en början i elva av Fazers egna bageributiker i Helsingfors, med en prislapp på cirka 4 euro per limpa. Planen är att man ska rulla ut brödet i alla 47 bageributiker nästa år. I dagsläget köper man in syrsmjölet från Nederländerna, men letar också efter lokala leverantörer, enligt Reuters.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så blir Coop-butiken i Sundbyberg

Nio år senare – nu prövar Lidl igen

UPPDATERAD: Så satsar Coop 2019

Här finner du information om alla etableringar – butik för butik.

Alkoholfri glögg återkallas

Krönika
Plasten ersätts med egen påse

Lennart Wallander, vd på Food & Friends, i en krönika om plastens framtid och Bring Your Own-rörelsen.

Terassläge i Haninge

Nyhetsbrev

Malmö får ny Coop

Arkiv

Strålande satsning i Falkenberg

Plus

Mötet
"Köttfrågan får inte polariseras"

Toalettsitsar stjäls på City Gross

Nedläggningstrend i Icas posthantering?

Två dagar efter senaste nedläggningen. Nu slutar ytterligare två Ica-butiker som postombud. ”Får inte plats med livsmedel”.

Här öppnar Coop i mars

Butikens tak rasade in

Personal skadad efter väpnade rån

Svenskarna vill ändra sina matvanor

Axfood backar efter matbluffen

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Marie Nygren om nya vd-rollen på KF

Högst Service Score i handeln fem år i följd. Nu ska Systembolagets vice vd leda KF mot starkare resultat: ”Skapa förutsättningar”.

Coop med nytt kreditkort

Ortens enda butik flyttar - och fördubblas i storlek

Hon blir ny vd för KF

City Gross Marknadsplats ska växa

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Systemet med returlådor sprids

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

Ica Kvantum lägger ned posten

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Ica Fastigheter rekryterar

Amazon letar butikslokaler

Bergendahls minskade svinnet 2018

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

På nytt jobb
Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Whyred och Hope tar vd från Axel Johnson

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

Sänd till en kollega

0.158