23948sdkhjf

Nu kommer världens första insektsbröd

Fazer lanserar unikt bröd – bakat på mjöl gjort av hussyrsor.
Fazer bageri lanserar syrsbrödet, bakat med mjöl gjort på odlade, torkade och malda hussyrsor. Varje bröd innehåller ungefär mjöl motsvarande 70 syrsor, vilket i sig utgör ungefär tre procent av brödets tyngd, enligt Fazer.

Tidigare i höst tillät Finland att insekter får säljas som livsmedel, och anslöt i och med regeländringen till fem andra EU-länder som också godkänt insekter för konsumtion: Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Österrike och Danmark.

Förberedelsen för lanseringen av vad Fazer hävdar är världens första insektsbröd startade enligt koncernen redan i somras, i väntan på lagändringen. En lansering i Sverige är inte aktuell, även om Livsmedelsverket nyligen startade en dialog med flera svenska insektsföretag om hur situationen för tillstånd ska se ut framöver.

– Det är ett mycket spännande steg i utvecklingen av livsmedelsindustrin. Fazer har varit pionjärer med att lansera bröd med rotfrukter och vi skulle gärna vara först även här. Tyvärr tillåter inte svensk lagstiftning detta ännu, säger Anette Rosengren, vd på Fazer Bageri i Sverige, i ett pressmeddelande.

På grund av en begränsad tillgång på syrsor sker lanseringen till en början i elva av Fazers egna bageributiker i Helsingfors, med en prislapp på cirka 4 euro per limpa. Planen är att man ska rulla ut brödet i alla 47 bageributiker nästa år. I dagsläget köper man in syrsmjölet från Nederländerna, men letar också efter lokala leverantörer, enligt Reuters.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109