23948sdkhjf

Hakon Swensons allé banar väg för Icas idé

Invigningen av Hakon Swensons allé i hjärtat av Västerås utvecklades till en tvättäkta folkfest.

Pampiga toner från en blåsorkester varvat med popschlager av Linda Bengtzing. Tusentals lockades till Fiskartorget och Icas officiella hundraårsdag.

Icahandlare från när och fjärran syntes i folkvimlet, laddade inför banketten i Västerås bandyarena senare på onsdagskvällen. Ett stort handlarmöte hann de också med under det intensiva firandet i staden där AB Hakon Swenson, aka Hakonbolaget, bildades för 100 år sedan.

Per Strömberg, vd och koncernchef i Icagruppen, hedrade förgrundsgestalten Swenson från en scen vid Fiskartorget, inte långt från platsen där Hakonbolagets första huvudkontor låg och en naturlig startpunkt för en promenad genom stadshusparken längs vägen, som länge kallats Hamngatan men från och med invigningen ståtar med namnet Hakon Swensons allé.

Fredrik Hägglund, vd i Icahandlarnas förbund, hyllade också Hakonbolagets grundare och hundraårsfirande Ica från scenen. Till hyllningskören sällade sig Västeråshandlaren Susanne Edh och Kristofer Swenson, försäljningschef inom Ica Sverige för Maxiprofilen och även Hakon Swensons barnbarnsbarn.

– Jag tror att han skulle vara ganska nöjd med att man för något vidare, säger Kristofer Swenson om vad farfarsfar – prästsonen och entreprenören från Irsta utanför Västerås – skulle kunna tänkas ha haft för känslor om att Icaarvet nu förs vidare av ännu en generation Swenson.

Koncernchefen Per Strömberg hyllar idén om fria handlare i samverkan.
– Icaidén har varit en fantastisk formel för framgång, säger Strömberg i ett samtal med Fri Köpenskap.

Från scenen kallade Fredrik Hägglund affärsidén ”briljant”. I likhet med Per Strömberg är han övertygad om att vägen Hakon Swenson valde för ett sekel sedan banar väg för fortsatta framgångar på marknaden.

– Självklart blir det hundra år till, säger Hägglund till Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109