23948sdkhjf

Kronfågels satsning i Kristianstad skjuts upp tills vidare

Den beräknade investeringen på 200 miljoner för en Kristianstad-etablering pausas av Scandi Standard – med hänvisning till svagare marknad.
I mars förra året presenterade Kronfågel en ny plan: man skulle återigen etablera ett slakteri i Kristianstad, där man verkade från slutet av 1960-talet till 2011. Investeringen beräknades bli 200 miljoner kronor, där flera uppfödare i södra Sverige även skulle investera i nya uppfödningsanläggningar för att bistå med kyckling.

Planen var att verksamheten skulle dra igång ungefär vid den här tidpunkten, i ombyggda lokaler som tidigare använts av sopptillverkaren Campbells.

Tillståndet från länsstyrelsen kom först i september i år, långt senare än den period Kronfågel först räknat med. Det ledde till att styrelsen i Scandi Standard, Kronfågels ägare, ansåg att situationen behövde ses över, rapporterar Kristianstadsbladet .

– Vi hade ett styrelsemöte i måndags och tisdags och styrelsen har beslutat att tills vidare skjuta upp expansionsplanerna i Sverige och styrelsen hänvisar till att nuvarande marknadssituation för kyckling i Sverige är något svagare i år, säger Magnus Lagergren, vd för Kronfågel, till tidningen.

Det innebär enligt Magnus Lagergren att det blir en "timeout för etableringen", något som dock kan ändras i och med kommande styrelsemöten.

Samtidigt har hyreskontraktet för anläggningen utanför Kristianstad gått ut, då Kronfågel inte fick de rätta tillstånden i tid. Kronfågels vd ser att man behöver få ett besked om etablering inom det närmsta halvåret, då man räknar med att marknaden kommer att öka igen och ser att man då behöver expandera i Sverige och utöka kapaciteten.

Däremot tillägger Magnus Lagergren att man inte kan vara säkra på att anläggningen fortfarande är tillgänglig inom den tidsramen, men att det hela tiden funnits fler alternativ.

Det är framförallt den utdragna processen för att få tillstånd som satt käppar i hjulet för Kronfågel.

– Hade vi haft ett beslut enligt vår första planering hade anläggningen varit under byggnation nu, säger Magnus Lagergren till Kristianstadsbladet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079