23948sdkhjf

Det anser matköparna är viktigast

Undersökning visar vad konsumenterna anser viktigast vid köp.

I en ny undersökning utförd av Sifo på uppdrag av Krav framgår det, inte särskilt oväntat, att smak och kvalitet är de viktigaste faktorerna för konsumenterna när de handlar livsmedel.

Men det är inte det enda som anses viktigt vid matköp

– För det första finns det ett oerhört intresse för mat och att maten är producerad på ett sjysst sätt. Självklart ska den vara god och av bra kvalitet, men sen är man väldigt angelägen om att djuren ska ha det bra, att naturen inte blivit nedsmutsad och att de som odlat maten har haft bra arbetsvillkor, säger Anita Falkenek, vd på Krav.

Just djurens välmående hamnar på tredje plats efter smak och kvalitet men även andra delar av produktionen är viktiga, så som arbetsförhållanden.

– Jag tror inte att de svenska konsumenterna nu bara tänker på de fattiga bönderna i utvecklingsländer utan även att de svenska bönderna får betalt, säger Anita Falkenek till Fri Köpenskap.

Enligt Anita Falkenek är undersökningen inte förvånande och hon menar att de trender som går att utläsa kommer att fortsätta även framöver, särskilt med tanke på konsumenternas intresse för ursprung.

– Jag tror att man i större utsträckning kräver spårbarhet, inte nödvändigtvis för att man alltid vill ta del av informationen, men man vill veta att den finns där, säger hon.

En slutsats man kan dra av undersökningen är att den ekologiska trenden även den kommer att fortgå, även om den inte alltid benämns som sådan.

– Det vi tar till oss här på Krav är att själva ordet ekologiskt inte alltid är det viktiga utan att de aspekter som ingår i begreppet ekologiskt är det som är viktigt för konsumenterna. Ordet ekologiskt är inte så viktigt längre enligt den här undersökningen, men innebörden är fortsatt väldigt viktigt, säger Anita Falkenek.

Här är de tio viktigaste faktorerna när vi handlar mat:

1. Smakar gott
2. Har hög kvalitet
3. Är producerad på ett sätt som är bra för djuren
4. Inte har skadlig påverkan på djur och natur
5. Ger bonden/producenten tillräckligt betalt
   Har svenskt ursprung (delad femteplats)
7. Är producerad med bra arbetsvillkor
8. Är naturlig
9. Är producerad utan bekämpningsmedel
10. Är hälsosam

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079