23948sdkhjf

Lidl skrämmer kedjor mer än Amazons intåg

Livsmedelskedjorna i USA rustar nu digitalt för att ge Amazon en match om kunderna. Men en ny undersökning tyder på att Lidls intåg skrämmer branschen mer än nätjätten.

Enligt rapporten, gjord för branschtidningarna Progressive Grocer och RIS News, investerar de amerikanska dagligvarukedjorna tungt i ny teknik. Planerna för den närmaste framtiden omfattar allt från satsningar på avancerad maskininlärning till analysverktyg för digital övervakning av personal.

Men ”bara” 25 procent av livsmedelskedjornas företrädare, som deltagit i undersökningen, anger att Amazon är ”utmaning” och skäl till att satsa digitalt. Konkurrensen från utländska aktörer, som Lidl och Aldi, nämns av en dubbelt så stor andel.

Rapporten visar också att 74 procent av matkedjorna i USA redan har fungerande digitala lösningar där nätkunder kan hämta varor i butik eller på andra platser.

62 procent svarar att de sköter hemleveranser till nätkunder i egen regi och 56 procent har byggt centraliserade lösningar för orderhantering och plock. 10 procent har valt att satsa på egna dark stores medan 26 procent använder tredjepartslösningar, exempelvis Instacart.

Progressive Grocer rapporterar att livsmedelskedjorna har goda skäl att inte investera i ny teknik ”för teknikens egen skull”. Men hela 34 procent planerar att inom ett år ha lagt pengar på avancerade system för maskinlärning och artificiell intelligens (AI), områden där Amazon hör till de ledande i världen.

Åtta procent av kedjorna uppger att de redan har sådan teknik och att den inte behöver uppgraderas. 26 procent anger att de använder AI och maskinlärning men planerar att utveckla systemen inom tolv månader.

Kedjorna har även omfattande planer på digital övervakning av anställdas arbete och engagemang. Motivet är enligt Progressive Grocer att säkerställa att kunderna får en bra upplevelse i butiken, vilket ökar försäljning, lojalitet och återbesök

Läs också: Expert i USA varnar handeln för ”tsunami”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094