Brittisk kedja testar nytt grepp – säljer mat efter "bäst före"

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

East of England Co-ops butiker ska sälja ris, pasta och konserverad mat som passerat bäst före-datum för att motverka svinn.

Butikskedjan East of England Co-op, som har omkring 125 butiker i området East Anglia i östra delen av Storbritannien, har nyligen avslutat ett testprojekt i 14 av sina butiker.

Med syftet att minska matsvinnet har man sålt torkade och konserverade produkter som passerat sitt bäst före-datum, till exempel pasta, chips och ris, för 10 pence per vara (motsvarande drygt 1 krona), skriver East Anglian Daily Times. Bemötandet blev så positivt att man nu kommer att rulla ut konceptet i alla sina butiker.

Enligt Roger Grosvenor, vd för kedjan, sålde man slut produkterna bara timmar efter de blivit nedsatta, och ibland ännu snabbare. Att donera bort maten är inte en möjlighet, då "livsmedelsbankerna" inte tar emot mat som passerat bäst före-datum.

– Detta är inte ett sätt att tjäna pengar, men ett förnuftigt sätt att minska matsvinnet och hålla ätbar mat kvar i livsmedelskedjan. Genom att sälja helt och hållet ätlig mat kan vi spara mer än 50 000 varor om året som annars skulle slängts, säger han till tidningen.

Totalt räknar man med att undvika två ton matsvinn om året genom projektet, som endast omfattar varor med en bäst före-märkning. Mat som säljs efter sitt bäst före-datum kommer inte att vara ute för försäljning i mer än en månad.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mötet
"Framtiden är färdigpaketerade lösningar"

Västerbottnisk falafel ger sig in i dagligvaruhandeln

Utökar fokus från restaurang och storhushåll - går in i Coop- och Ica-butiker.

På nytt jobb
Han tar över på Stockholms Handelskammare

Kliver in i vd-rollen efter Maria Rankka.

Reklamkampanj kritiserad – företaget ändrar

Coop stänger Fakta-butiker

Plus

Så laddar sommarbutikerna för värmen

Sommar, turister och rekordkassor. Juni, juli och augusti är högsäsong i många butiker.

Nyhetsbrev

Plus

Här gör fryst succé

Ica Maxi Kalmar förklarar varför de nått stora framgångar inom djupfryst.

Arkiv

Krönika
Så överlever du ”butiksdöden”

Krönika: Matpriskollen: Bra och dåliga priser

Coop får Guldfisk

Arla ska spara in miljarder

Mejerikoncernen ska göra kraftiga nedskärningar och inför anställningsstopp.

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Apotek Hjärtat öppnar två nya minutkliniker

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Krönika
Brott tar tid från service i butik

Litauen stoppar Icas storköp

Det litauiska konkurrensverket stoppar Rimi Baltics förvärv av IKI-kedjan.

1

Ohlström blir KF:s nye ordförande

Fullpackat på färskvarumässa

Färska kryddor utan krukor

Dags att anmäla alla brott

Ännu en Extrabutik ska bli Coop

På nytt jobb
Hon är den nya äggledaren

Branschorganisationen Svenska ägg rekryterar ny verksamhetsledare från LRF.

Medlemmarna: Gör KF till en social aktör igen

På nytt jobb
Ny chef på Movement

Hon blir ny vd och koncernchef.

Butik kommer till Kiruna – trots allt

Plus

Kvarghajpen över

Butiken breddas i Gamleby

KF sneglar på bolånemarknaden

Nu öppnar kedjan butik i Uppsala

De har Sveriges nöjdaste kunder

Han har årets favoritbutik

Närbutik rånad i Stockholm

Krönika: Vi rider på matsnacket

På nytt jobb
Ny direktör på Coop

Krönika:
Krönika
Gränshandel utan gräns

De blir första kedjan utan palmolja

Sänd till en kollega

0.172