23948sdkhjf

Gemenskap genom mat

Linda och Jenni Steiner som driver Ica Supermarket Trossen i Trosa valde att agera när de tyckte att integrationen gick trögt i kommunen.

När Ica skulle fira sitt 100-årsjubileum uppmanade huvudkontoret butiker att visa upp sitt samhällsengagemang. Det fick systrarna Linda och Jenni Steiner att fundera och ta steget till att öka integrationen på ett lokalt plan, något de har fått mycket uppmärksamhet för i olika media.

– Det har gått trögt med integrationen här i Trosa och vi kände att vi har en plats att fylla. Mat är lätt att samarbeta kring även om man inte förstår språket, säger Linda Steiner.

Linda Steiner

Familj: Sambo, två barn och hund.

Fritidsintressen: Tränar inför triathlon som är det stora fritidsintresset. Tränar varje dag.

Ålder: 41

Favoriträtt: Wienerschnitzel.

Roligaste sysslan i butiken: Fredagskvällarna i delikatessen

Favoritprodukt: Våra egengjorda sallader som vi säljer över disk

Favoritplats i butik: Delikatessen är väldigt trevlig

Bästa exponeringsknepet: Stort, maffigt och iögonfallande

Vem skulle du helst bjuda på middag: Anders Svensson, vd för Ica Sverige

Bästa tid på året i butiken: Adventstiden

Systrarna tog kontakt med Trosa Stadshotell och kommunen för att få hjälp med initiativet. Butiken bidrog med råvaror och hotellet med kök och matsal. Kommunen tog kontakt med SFI-elever från Syrien och tillsammans med främst lokala företagare lagade och pratade man med hjälp av tolk fram lammfärsbullar. Runt 20 personer har träffats varje gång.

– De nyanlända kunde väldigt lite svenska och nästan ingen engelska. Men alla, både nyanlända och företagarna har ett stort engagemang och intresse.

Totalt har det hunnit bli fem mat-träffar under året som har lett till praktikplatser både i butiken och hos lokala företag.

– Jag tror att fler skulle kunna få jobb om man förändrade villkoren för arbetsgivarna. Det är mycket regler och vi vill hellre erbjuda jobb än praktik. Det blir en större osäkerhet att anställa någon som inte kan språket, men om man till exempel slopade arbetsgivaravgifterna eller liknande skulle det nog vara enklare.

Nästa steg att inte bara ha matlagning som tema. Linda och systern Jenni vill också uppmuntra de nyanlända familjerna att engagera sig i det lokala föreningslivet, som till exempel att barnen spelar fotboll.

– Föreningslivet är utbrett i Trosa så det finns mycket potential.

Läs mer om: Ica
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172