Danskt köttsubstitut får storlansering

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Orkla-ägda Naturlis veganska köttfärs, som likt amerikanska föregångare ska smaka som kött, lanseras i alla Dansk supermarkeds 600 butiker. "En världssensation", menar en dansk vegetarisk förening.

Danska företaget Naturli, som ägs av Orkla, lanserar vad man kallar en vegansk köttfärs. Likt de hajpade amerikanska "plantburger"-produkterna från Impossible burger och Beyond meat är färsen gjord för att på så många sätt som möjligt efterlikna riktigt kött, skriver danska tidningen Politiken.

Genom att använda vete och soja för struktur och proteininnehåll, rödbeta för en röd köttfärg, kokosolja för fett samt en blandning av mandlar, tomat och karljohansvamp för att smaka mer "köttigt", ska den veganska färsen därmed likna animaliska originalet.

Därtill tillkommer flera olika tillsatser som ska hålla färsen stabil.

Enligt Dansk Vegetarisk Forenings generalsekreterare, Rune-Christoffer Dragsdahl, är produkten enligt dem den första att kombinera samma användningsområde som konventionell köttfärs samtidigt som den ligger i ungefär samma prisklass (25 danska kronor för 400 gram) som köttet.

Läs också: Nytt koncept på nyöppnat Netto

– Det är i våra ögon en världssensation, säger han till Politiken.

Läs också: Plastpåsepant på försök

Produkten är redan schemalagd för en lansering i alla Dansk supermarkeds 600 livsmedelsbutiker – inom kedjorna Netto, Bilka och Føtex – i början av januari. Där kommer produkten att ligga i samma kyldiskar som den animaliska köttfärsen, då man ser att kundernas inköpsmönster utgår från köttet.

Enligt Politiken är Naturlis mål att sälja 300 ton av produkten under nästa år, med ett långsiktigt mål om att ta 5 procent av den danska marknaden för köttfärs.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mötet
"Framtiden är färdigpaketerade lösningar"

Västerbottnisk falafel ger sig in i dagligvaruhandeln

Utökar fokus från restaurang och storhushåll - går in i Coop- och Ica-butiker.

På nytt jobb
Han tar över på Stockholms Handelskammare

Kliver in i vd-rollen efter Maria Rankka.

Reklamkampanj kritiserad – företaget ändrar

Coop stänger Fakta-butiker

Plus

Så laddar sommarbutikerna för värmen

Sommar, turister och rekordkassor. Juni, juli och augusti är högsäsong i många butiker.

Nyhetsbrev

Plus

Här gör fryst succé

Ica Maxi Kalmar förklarar varför de nått stora framgångar inom djupfryst.

Arkiv

Krönika
Så överlever du ”butiksdöden”

Krönika: Matpriskollen: Bra och dåliga priser

Coop får Guldfisk

Arla ska spara in miljarder

Mejerikoncernen ska göra kraftiga nedskärningar och inför anställningsstopp.

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Apotek Hjärtat öppnar två nya minutkliniker

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Krönika
Brott tar tid från service i butik

Litauen stoppar Icas storköp

Det litauiska konkurrensverket stoppar Rimi Baltics förvärv av IKI-kedjan.

1

Ohlström blir KF:s nye ordförande

Fullpackat på färskvarumässa

Färska kryddor utan krukor

Ännu en Extrabutik ska bli Coop

Dags att anmäla alla brott

Medlemmarna: Gör KF till en social aktör igen

På nytt jobb
Hon är den nya äggledaren

Branschorganisationen Svenska ägg rekryterar ny verksamhetsledare från LRF.

På nytt jobb
Ny chef på Movement

Hon blir ny vd och koncernchef.

Butik kommer till Kiruna – trots allt

Plus

Kvarghajpen över

Butiken breddas i Gamleby

KF sneglar på bolånemarknaden

Nu öppnar kedjan butik i Uppsala

De har Sveriges nöjdaste kunder

Han har årets favoritbutik

Närbutik rånad i Stockholm

Krönika: Vi rider på matsnacket

På nytt jobb
Ny direktör på Coop

Krönika:
Krönika
Gränshandel utan gräns

De blir första kedjan utan palmolja

Sänd till en kollega

0.267