23948sdkhjf

Hallon återkallas efter risk för kräksjuka

Ica återkallar frysta hallon, då tester visar indikationer på norovirus.
Frysta hallon under Icas varumärke Basic återkallas, efter att kedjan fått indikationer på att det finns risk för norovirus.

Återkallelsen gäller produkter på 500 gram, endast med bäst före-datumet 2019-06-19. Ica meddelar att hallonen kan ha sålts i hela landet från och med 13 oktober. Nu stoppas produkten för försäljning i Ica-butikernas kassor.

– I nuläget vet vi inte vad som har orsakat det positiva provsvaret. Vi återkallar nu den aktuella produkten och utreder vad som kan vara den bakomliggande orsaken, säger Lena Sparring, kvalitetschef för Ica Sverige, i ett pressmeddelande.

Enligt Livsmedelsverket står norovirus, som orsakar vinterkräksjuka, bakom en stor andel av matförgiftningsutbrotten i Sverige. Produkter där finns en hög risk att norovirus förekommer är just frysta bär, tillsammans med bland annat bladgrönsaker.

I Livsmedelsverkets rekommendation bör produkter som misstänks bära norovirus kokas i minst en minut, något som också står på förpackningen för Ica Basics frysta hallon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11