Sju produkter står för hälften av matsvinnet

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Ökat arbete i butik kan minska svinnet – och öka vinsten.

Enligt en ny studie utförd av forskare på Karlstads universitet är det sju produkter som står för hälften av allt svinn i frukt- och grönsakshyllorna. Enligt forskarna skulle ett ökat fokus på just de här produkterna kunna avsevärt minska svinnet, och även vara en vinstaffär.

– För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Vipp Forskarskola på Karlstads universitet i ett pressmeddelande.

I undersökningen analyserades tre stora butiker utifrån mängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan och forskarna kom då fram till att banan, äpple, tomat, sallad, paprika, päron och vindruvor stod för hälften av svinnet.

Majoriteten av svinnkostnaden, 85 procent, står själva produkterna för och kostnader för avfallshantering som innebär tömning och bortforslande representerar cirka sex procent av kostnaden.

Arbetstid för att ta bort produkter från hyllorna, registrera svinn och slänga produkter tar tid för personalen och står för nio procent av den totala kostnaden. Enligt forskarnas kostnads-nyttoanalys skulle en fördubbling av arbetstiden som ägnas åt att reducera svinn kunna minska svinnet med tio procent.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska leverera godis direkt till dörren

Nyöppning i Grums

Coop fortsätter sin butiksomdaning.

Handlaren kallar till krismöte

Nutella-kaos kan ge dryga böter

Hundratals anställda kan förlora jobbet

Nätjätten Amazon kan komma att säga upp hundratals anställda när tjänsterna Prime och Fresh slås ihop.

På nytt jobb
Ica fastigheter anställer investeringsanalytiker

Nyhetsbrev

Krönika: Matpriskollen: 15-kronorsfest på Ica Kvantum

Arkiv
Plus

Mosters såser kan vinna OS i butiken

Sötpotatisnudlar och premiumsåser från Imo kan bli en OS-vinnare i svenska butiker. Varumärket är skapat av kvinnorna bakom hyllade restaurangen Arirang.

Unilever kan lämna London

Brexit är ett tungt vägande skäl till att Unilever överväger att lämna London och flytta hela huvudkontoret till Rotterdam.

Kunderna handlar på Ica

På nytt jobb
Lidl får ny chef för teknisk förvaltning

Rekryterar från Ystadbostäder.

Nu kan du äta bananer med skalet på

Lägre vinst för Kopparbergs

Det här handlar kunderna oftast

Tidigare Coop- och Ica-vd föreslås till Lantmännen

Stockholmspremiär för Normal

I januari öppnade danska kedjan första butikerna i Sverige och i april väntar tre etableringar i Stockholm.

1

Maxihandlare årets företagare

Maxihandlaren Mats Nilsson har utsetts till årets företagare i Nacka. "En otroligt stor ära", skriver han på butikens Facebooksida.

Ifoodbags grundare lämnar företaget

Ica ska lyfta entreprenörskap

Ska dela ut pris till samhällsförändrande entrepenörer.

På nytt jobb
We Effects och Vi-skogens vd slutar

Zetadisplay ökade omsättningen

På nytt jobb
Från fiber till "ful" frukt

Rescued fruits nya vd kommer närmast från anläggningsbranschen.

1

Arlövbutiken lägger ner

Nu kan vi bre olivolja på mackan

Läkare slängde patientjournaler på Lidl

De ska aktivera kupongerna direkt i hyllan

Lidl vill tillbaka till Norge

Plus

Fri Köpenskap 75 år
Packat och klart för matkunderna

De är bäst på miljömärkt fisk

Coops uppsagda Postnordavtal – regel snarare än undantag

Matpriserna sjönk under årets första månad

Butiken får el från taket

Krönika:
Krönika
Hur vill du ha det med säljarna?

Krönika: Glad Nouroz!

Krönika: Matpriskollen: Vegetariskt fortsatt trendigt

På nytt jobb
Efter 16 år – nu slutar hon på Virke

Sänd till en kollega

0.29