Sju produkter står för hälften av matsvinnet

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Ökat arbete i butik kan minska svinnet – och öka vinsten.

Enligt en ny studie utförd av forskare på Karlstads universitet är det sju produkter som står för hälften av allt svinn i frukt- och grönsakshyllorna. Enligt forskarna skulle ett ökat fokus på just de här produkterna kunna avsevärt minska svinnet, och även vara en vinstaffär.

– För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Vipp Forskarskola på Karlstads universitet i ett pressmeddelande.

I undersökningen analyserades tre stora butiker utifrån mängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan och forskarna kom då fram till att banan, äpple, tomat, sallad, paprika, päron och vindruvor stod för hälften av svinnet.

Majoriteten av svinnkostnaden, 85 procent, står själva produkterna för och kostnader för avfallshantering som innebär tömning och bortforslande representerar cirka sex procent av kostnaden.

Arbetstid för att ta bort produkter från hyllorna, registrera svinn och slänga produkter tar tid för personalen och står för nio procent av den totala kostnaden. Enligt forskarnas kostnads-nyttoanalys skulle en fördubbling av arbetstiden som ägnas åt att reducera svinn kunna minska svinnet med tio procent.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Dagligvarugalan
Nu står det klart: Här är Årets Butik 2018

Priset för Årets Butik på Dagligvarugalan gick till Ica Maxi Nacka.

Dagligvarugalan
Här är alla vinnarna på Dagligvarugalan 2018

Under dagligvarubranschens stora galatillställning korades 20 lyckliga vinnare.

Dagligvarugalan
Det här är Årets Leverantör

Dagligvarugalan
De drev Årets Kampanj

Ny rekryteringstaktik lyfte sommarsäljet

Så lade Stora Coop i Visby om rekryteringsstrategin. "Det blev avgörande för lönsamheten".

Nyhetsbrev

Dagligvarugalan
Hon är Årets Syftesdrivna ledare

Arkiv

Dagligvarugalan
De belönas för årets bästa Hållbarhetsinitiativ

Dagligvarugalan
Det här är Årets Ekobutik

Dagligvarugalan
De stod för Årets Matinspiration

Butiken tvingas ha folie bakom disken

Dagligvarugalan
De har Årets Fiskavdelning

Dagligvarugalan
De vann pris för Årets Ostavdelning

Dagligvarugalan
Den här butiken har Årets Brödavdelning

Dagligvarugalan
Han vann årets Hederspris

Dagligvarugalan
Här finns årets bästa Kött- och charkuteriavdelning

Dagligvarugalan
De har Årets bästa Tidskriftsbutik

Dagligvarugalan
De fick priset för Årets Förbutik

Dagligvarugalan
Det här är årets Djupfrystavdelning

Lidl öppnade nytt i Kristianstad

Dagligvarugalan
De vann pris som Årets digitaliserade butik

Dagligvarugalan
De vann pris för Årets Kassazon

Dagligvarugalan
De har Årets Dryckesavdelning

Priset för Årets Dryckesavdelning på Dagligvarugalan gick till Ica Maxi Kalmar.

Krönika
Modern säkerhet kan bidra till vinsten

"Den digitala utvecklingen med smarta kameror och RFID-teknik i spetsen kan både skydda handeln och bidra till vinst", skriver Hans Molin, vd på IT-säkerhetsbolaget Secits, i en gästkrönika.

Dagligvarugalan
De har Årets bästa Mejeriavdelning

Priset för Årets Mejeriavdelning på Dagligvarugalan gick till Ica Supermarket Munka Ljungby

Dagligvarugalan
Här är årets bästa Frukt & Gröntavdelning

Sänkt matmoms har inte gett önskad effekt

Arlas drickyoghurt blir eget varumärke

Tesco's startar ny lågpriskedja

Årets glögg släpps idag

Dagligvarugalan
Tio år av inspiration

Oumph till Pizza Hut

Sur mjölk mot matsvinn

Ica lanserar designerkasse

Hemköp hakar på påstrend

Coop prövar avhämtning

Handeln hungrar efter personal

Sänd till en kollega

0.152