23948sdkhjf

Mindre matsvinn i fokus för Axfood nästa år

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Koncernen beräknar donera 400 ton livsmedel som en del i att minska matsvinnet under 2018.

I dagsläget donerar 108 butiker och lager inom Axfood-koncernen mat som annars skulle slängt, en siffra som man kommer att fokusera på höja nästa år. Enligt beräkningen kommer man att donera 400 ton livsmedel under 2018, ett år där matsvinnet ses som ett problem i fokus.

– Att minska matsvinnet är en av våra viktigaste frågor under nästa år, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, i ett pressmeddelande.
Willys står i dag för den största delen av donationerna, där ett 80-tal av kedjans butiker skänker mat. Enligt koncernen har antalet butiker, lager och andra bolag inom Axfood som donerar mat ökat kraftigt under de senaste två åren och att antalet butiker som väljer att skänka fortsatt ökar.

Läs också: Experimentell färs testas på Hemköp
– Det känns bra att utvecklingen har gått så fort och det finns nu ett enormt engagemang i våra butiker för att minska matsvinnet, säger Karin Bildsten, projektledare inom Axfoodkoncernen för minskat matsvinn.
Bland annat går donationerna till de sociala livsmedelsbutikerna inom Matmissionen, ett initiativ som Axfood var med att starta. Den ingår i Stockholms Stadsmissions Matcentral, dit flera stora livsmedelsföretag anslutit sig som donatorer under de senaste månaderna.

Mer om: Axfood
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Krönika
"Vi måste bli bättre på att hantera nyheter"

Här är City Gross nya convenience-butiker

Varannan Netto-kund ratar Coop

Experten förvånad: ”Snudd på förmätet att tro att det bara går att byta skylt”.

Casinos ägare skramlar för räddning

Utmanaren pilottestar Amazon Go-koncept i Stockholm

Det nya Grab and go-konceptet ska ta kedjan in i den tekniska framtiden.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Hälsingestintan i konkurs – mobila slakteriet får inte ihop ekonomin

Arkiv

City Gross om nya city-butikerna: ”Utesluter inte franchise”

Ica Nära-handlare bygger egen bistro

Krönika
"Visst kan man tävla i innovationer"

Dagligvarugalan
Sista chansen nominera till Dagligvarugalan

Årets butik-juryn har varit landet runt för att hitta de bästa kandidaterna.

Dämpad vår för livsmedelsföretagen

Glutenfritt bageri till Ica – via Fazer

Kraftig kritik mot livsmedelskontrollerna

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

På nytt jobb
Ny CDO på Ica: "Kraft till tech"

Direkten öppnar i Baronen

Coop lägger ned – på grund av gruva

Ica rullar ut cykeldepåer: ”Moduler med pumpar och laddare”

Coop börjar med hundparkeringar

Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

De kan vinna ekopris

City Gross cateringförvandling ger effekt

Icahandlare rasar mot detaljplan: ”Ett hot mot vår verksamhet”

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Norska laxdöden kan kosta miljard

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

Ledare
”Personalen i skuggan av tekniken”

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Coop tar in omtalad vegoburgare

Kopparbergs backar

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Ekobutik i konkurs

Zetadisplay visar stark tillväxt

Få kunder anmäler prisfusk

Ica går över till svenskodlade plommontomater

Plus

Vd:n som ska göra Coop coolt igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.176