Mindre matsvinn i fokus för Axfood nästa år

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Koncernen beräknar donera 400 ton livsmedel som en del i att minska matsvinnet under 2018.

I dagsläget donerar 108 butiker och lager inom Axfood-koncernen mat som annars skulle slängt, en siffra som man kommer att fokusera på höja nästa år. Enligt beräkningen kommer man att donera 400 ton livsmedel under 2018, ett år där matsvinnet ses som ett problem i fokus.

– Att minska matsvinnet är en av våra viktigaste frågor under nästa år, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, i ett pressmeddelande.
Willys står i dag för den största delen av donationerna, där ett 80-tal av kedjans butiker skänker mat. Enligt koncernen har antalet butiker, lager och andra bolag inom Axfood som donerar mat ökat kraftigt under de senaste två åren och att antalet butiker som väljer att skänka fortsatt ökar.

Läs också: Axfood ökade 7,6 procent
– Det känns bra att utvecklingen har gått så fort och det finns nu ett enormt engagemang i våra butiker för att minska matsvinnet, säger Karin Bildsten, projektledare inom Axfoodkoncernen för minskat matsvinn.
Bland annat går donationerna till de sociala livsmedelsbutikerna inom Matmissionen, ett initiativ som Axfood var med att starta. Den ingår i Stockholms Stadsmissions Matcentral, dit flera stora livsmedelsföretag anslutit sig som donatorer under de senaste månaderna.

Mer om: Axfood


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Butik på Södermalm får klartecken

Irlands läskskatt får grönt ljus

Specifik skatt på sötade drycker är inte diskriminerande mot andra livsmedel med tillsatt socker.

Axfood ökade 7,6 procent

Högre försäljning och vinst trots tyngande e-handel.

Nu ska alla butiker bli lättillgängliga

Svagt uppåt för Strongpoint

Oväntat bra för Cloetta

Nyhetsbrev

Arkiv

Tyskarna förväntas växa

Krönika
Är det verkligen någon idé att sopsortera?

Expanderar vidare till Älmhult

Pressbyrån på Karolinska

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Under en vecka – var fjärde handlare utsatt för stöld

Vill stoppa tjuvarna med fiktivt parti

Lakritskedjan expanderar

Ingen tillväxt för Gekås – för första gången

Falska korvar förbjuds i Frankrike

Kött-liknande i form och smak – visst, det går bra. Men marknadsför du vegetariska livsmedel med ord närmare kött väntar nu dryga böter i Frankrike.

Mötet
"Framtiden är färdigpaketerade lösningar"

Västerbottnisk falafel ger sig in i dagligvaruhandeln

Utökar fokus från restaurang och storhushåll - går in i Coop- och Ica-butiker.

Coop får Guldfisk

Arla ska spara in miljarder

Mejerikoncernen ska göra kraftiga nedskärningar och inför anställningsstopp.

På nytt jobb
Han tar över på Stockholms Handelskammare

Kliver in i vd-rollen efter Maria Rankka.

Reklamkampanj kritiserad – företaget ändrar

Coop stänger Fakta-butiker

Plus

Så laddar sommarbutikerna för värmen

Sommar, turister och rekordkassor. Juni, juli och augusti är högsäsong i många butiker.

Krönika
Så överlever du ”butiksdöden”

Krönika: Matpriskollen: Bra och dåliga priser

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Krönika
Brott tar tid från service i butik

Färska kryddor utan krukor

Fullpackat på färskvarumässa

1

Ohlström blir KF:s nye ordförande

Dags att anmäla alla brott

Plus

Kvarghajpen över

Butik kommer till Kiruna – trots allt

Butiken breddas i Gamleby

KF sneglar på bolånemarknaden

Sänd till en kollega

0.215