23948sdkhjf

Skärpt straff för matfusk föreslås

Förslaget som kommer från regeringen innebär att straffet för allvarliga brott som tillexempel ommärkning av köttfärs.

Regeringen föreslår skärpta straff för matfusk. Förslaget innebär att straffet för allvarliga brott på områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter höjs, från böter till fängelse i högst två år.

- Vi har sett flera exempel på matfusk i Sverige, till exempel felaktiga datummärkningar och importerat kött salufört som svenskt ekologiskt kött. Det är väldigt allvarligt eftersom det kan få stora konsekvenser för människor. Det här måste vi sätta stopp för och därför tar vi nu hårdare tag mot matfusket, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Regeringen överlämnar idag förslaget om skärpning av straffen i livsmedelslagen och lagen om foder och animaliska biprodukter till Lagrådet. 

I dag är böter det enda straff som kan dömas ut. Eftersom matfusket kan få allvarliga konsekvenser för ett stort antal människor eller djur anser regeringen att dagens straff inte motsvarar brottens svårighetsgrad.

Fängelse införs i straffskalorna, föreslår Regeringen, för allvarliga överträdelser. Mindre allvarliga överträdelser av mer administrativ karaktär, som t.ex. krav på registrering av en verksamhet, ska kunna leda till en sanktionsavgift. Sanktionsavgifterna kommer att uppgå till minst 1 000 kronor och högst 100 000 kronor.

- Matfusk är oacceptabelt, det skadar det svenska varumärket och förtroendet för svenska livsmedel. Svensk mat står för låg antibiotikaanvändning, gott djurskydd och säkra livsmedel. Konsumenterna måste också kunna lita på detta, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Den nya lagstiftningen föreslås träda ikraft den 1 januari 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079