23948sdkhjf

Kedjorna reagerar på köttlarmet

Ska följa upp rutinerna efter att griskött påträffats i en tredjedel av förpackningarna.

Efter att länsstyrelsen efter utförda kontroller larmade om att var tredje paket nötfärs i Västra Götaland och Hallands län visade sig innehålla griskött har nu de stora kedjorna uttalat sig om bristerna i rutinerna som enligt Länsveterinär Emma Andersson på länsstyrelsen i Västra Götaland kan bero på bland annat dålig rengöring mellan byten av kött.

Enligt Coop finns det redan bra rutiner på plats för att undvika blandande av kött.

– Byter man köttslag så ska malen rengöras noggrant. I de butiker som maler mest kött gör vi fyra provtagningar om året med hjälp av en tredje part utöver de kontroller som görs av kommunerna, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop, till SVT Nyheter Väst.

På Ica uppger man liknande svar:

– Vi känner att rutinerna är väldigt tydliga. Ica har manualer, certifieringar och genomför utbildningar för att säkerställa rutiner för bland annat särhållning av olika typer av färs för de 300-400 av cirka 1.300 Ica-butiker som själva maler köttfärs, säger presschefen Ola Fernvall till SVT Nyheter Väst.

Både kedjorna uppger dock att de tar resultaten på stort allvar och att de kommer se till butikerna följer rutinerna.

– Vi måste kanske gå ut ytterligare till våra butiker och säga att det är noga att man följer de här reglerna, säger Tobias Rydergren till SVT Nyheter Väst.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156