Orkla överväger utlandsflytt av Göteborgs kex

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Efter 130 år av produktion i Kungälv norr om Göteborg kan fabriken istället flyttas till Lettland.

Klassiska Göteborgs kex tid i Kungälv kan vara på väg mot sitt slut. Ägaren Orkla Confectionery and snacks Sverige sneglar nämligen på alternativet att flytta fabriken utomlands – närmare bestämt Riga.

Orkla menar att det geografiska läget i Kungälv är den största anledningen till en möjlig flytt. Enligt Confectionery and snacks-vd:n Malin Jennerholm ligger anläggningen i dag på ett för begränsat område för en fortsatt utveckling, med vatten på ena sidan och stadsmiljö på den andra.

– I vår förstudie har vi tittat på flera olika alternativ och så vitt analysen visar, är det bästa alternativet att flytta produktionen i Kungälv till en ny och modern fabrik utanför Riga, säger hon i ett pressmeddelande, och förtydligar att det inte handlar om ett slutgiltigt beslut.

Läs också: Orkla köper danskt bageri

Orkla har sedan tidigare kexproduktion i Riga och menar därför att en koncentration av tillverkningen skulle kunna stärka konkurrenskraften. Om en flytt beslutas ligger det "flera år framåt i tiden" och själva produktutvecklingen kommer i så fall att ligga kvar i Sverige.

Totalt arbetar 350 personer på anläggningen i Kungälv, där majoriteten arbetar inom produktionen.

Läs också: Politiker uppmanar Orkla att tänka om

– Fackliga förhandlingar inleds nu i vilka analysen kommer att beskrivas. Ett eventuellt beslut fattas när förhandlingarna är avslutade, säger Malin Jennerholm.

Livsmedelsarbetareförbundet reagerar starkt på uppgifterna om en eventuell flytt av produktionen:

– Det är ett totalt feltänk att kalla sig hela Sveriges kexfabrik och samtidigt flytta produktionen utomlands. Det går helt enkelt inte ihop, säger Eva Guovelin, ordförande för Livsmedelsarbetareförbundet, i en kommentar.

Göteborgs kex produktion i Kungälv startade 1888 och produkterna som tillverkas på anläggningen i dag omfattar bland annat Ballerina, Mariekex och Singoalla. Sedan 1994 är man en del av Orkla Foods, som 2013 slog samman OLW och Göteborgs kex för att bilda Orkla Confectionery and snacks Sverige.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Chefen har ordet
Så ska han maxa Icas fördelar

Icagruppens Per Strömberg berättar om hur koncernen ska fortsätta att växa.

Plus

Inköparna jagar smarta måltidslösningar

Våga stå ut i ostdisken

Sabis Fältöversten är en prisbelönt veteran som kämpat – och vunnit på Dagligvarugalan i flera år.

Orklas resultat lägre än i fjol

Linas lättar på kassen

Nyhetsbrev

Lidl når ända fram

Kedjan närmar sig expansionsmålet.

Arkiv

Instagram Shopping till Sverige

Påspant – en succé

Fossilfri råvara viktigast för dagligvarubranschen

Coca-cola gick bättre än väntat

1

Krönika:
Ledare
När blir ekologiskt hygienfaktor?

Irlands läskskatt får grönt ljus

Specifik skatt på sötade drycker är inte diskriminerande mot andra livsmedel med tillsatt socker.

Svagt uppåt för Strongpoint

Oväntat bra för Cloetta

Butik på Södermalm får klartecken

Nu ska alla butiker bli lättillgängliga

Tyskarna förväntas växa

Axfood ökade 7,6 procent

Högre försäljning och vinst trots tyngande e-handel.

Krönika
Är det verkligen någon idé att sopsortera?

Expanderar vidare till Älmhult

Pressbyrån på Karolinska

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Under en vecka – var fjärde handlare utsatt för stöld

Vill stoppa tjuvarna med fiktivt parti

Mötet
"Framtiden är färdigpaketerade lösningar"

Coop får Guldfisk

Coop stänger Fakta-butiker

Krönika
Så överlever du ”butiksdöden”

Krönika: Matpriskollen: Bra och dåliga priser

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Krönika
Brott tar tid från service i butik

1

Ohlström blir KF:s nye ordförande

Färska kryddor utan krukor

Fullpackat på färskvarumässa

Dags att anmäla alla brott

Plus

Kvarghajpen över

Sänd till en kollega

0.177