23948sdkhjf

Julhandeln slog rekord – igen

Fast stora delar av tillväxten tillskrivs prishöjningar.

Julhandeln slog inte oväntat rekord igen då försäljningsvolymen ökade med 3,3 procent i jämförelse med 2016 och den preliminära försäljningssiffran för december hamnade på 77,9 miljarder kronor, det framgår av Detaljhandelsindex från HUI, som baseras på statistik från SCB.

Dagligvaruhandeln ökade med 1,6 procent medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 4,7 procent.
Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 2,3 procent mellan december 2016 och december 2017.

Dagligvaruhandelns försäljning ökade med 2,9 procent, vilket var något starkare än HUIs prognos om 2,5. Detta förklaras dock av oväntat höga prishöjningar på livsmedel. Volymtillväxten låg på endast 0,3 procent.

Sällanköpsvaruhandelns försäljningstillväxt landade 1,9 procent vilket låg under det väntade resultatet som var 3,5 procent. Enligt HUI är en sannolik förklaring att Black Friday kan ha tagit försäljning som tidigare skulle skett i december. Räknas de två månaderna ihop så låg takten på 3,4 procent.

Den svenska detaljhandelns preliminära helårstillväxt landade på 2,4 procent, vilket motsvarar en försäljning om 769 miljarder kronor och HUI prognostiserar att handeln kommer att öka med 2,5 procent mätt i löpande priser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094