Foodhills bygger för framtidens mat: "Vi vill bli ledande i Europa"

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Företaget tar över Findus anläggning i Bjuv från 1 mars – kommer bygga center för cirkulär livsmedelsproduktion.

Som aviserat igår presenterar Foodhills och Findus i dag (tisdag) resultatet av de förhandlingar man hållit under den senaste tiden. Det står nu klart att Foodhills kommer att ta över Findus anläggning i Bjuv, med start 1 mars.

Man berättar också att man kommer att göra anläggningen till vad man kallar "ett innovativt livsmedelscentrum", där fokus kommer att ligga på att producera hållbar mat.

– Vi vill realisera Findus tankar om att göra Bjuv till matens Silicon Valley. Vår vision är att bli ledande i Europa på system för cirkulär livsmedelsproduktion och bidra till en hållbar global utveckling, säger Foodhills ordförande Bengt Persson.

I och med Foodhills övertagande kommer man att göra omfattande investeringar för att kunna göra realitet av visionen. Samtidigt kommer man att bjuda in fler aktörer som har liknande visioner som företaget.

Läs också: Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

– Foodhills vill vara en katalysator som tillsammans med andra företag, myndigheter, offentliga aktörer och universitet stimulerar innovation, kunskapsutveckling och sysselsättning i syfte att utveckla en hållbar cirkulär livsmedelsproduktion. Målet är att bli ett internationellt föredöme, säger Bengt Persson.

Läs också: Findus går in som delägare i Toppfrys

Dessutom kommer man till en början att samarbeta med tidigare ägaren inom forskning och utveckling, samt inom områden som cirkulära matkedjor och fryslager. Detta kan i framtiden också komma att utvecklas till ytterligare samarbeten, säger Findus Sveriges ordförande Peter Odemark i en kommentar.

Foodhills har tidigare lagt en bedömning om att kunna skapa lika många jobb som försvann när Findus lade ner sin verksamhet på orten. Bakom den vision man nu målat upp ställer sig även Bjuvs kommun tillsammans med Region Skåne, som ser en framtida ökad sysselsättning i kommunen men också att planerna faller i linje med den svenska livsmedelsstrategin.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De startar Sveriges första bryggeri för energidrycker

Bolaget 13:e Protein import köper småländskt Kopparbergsbryggeri – siktar mot en produktion av minst 20 miljoner burkar om året.

Handeln behöver hjälp med återfallsförbrytarna

Yrkeskriminella är handelns största säkerhetshot.

Framgångsrikt år för Lidl

Stark öppning för digital matförsäljning

Fortsatt uppåt för Pricer

Nyhetsbrev

Våga stå ut i ostdisken

Sabis Fältöversten är en prisbelönt veteran som kämpat – och vunnit på Dagligvarugalan i flera år.

Arkiv
Plus

Inköparna jagar smarta måltidslösningar

Chefsintervjun
Så ska han maxa Icas fördelar

Icagruppens Per Strömberg berättar om hur koncernen ska fortsätta att växa.

Orklas resultat lägre än i fjol

Fairtrade-försäljning ökade med mer än 200 miljoner

Svensken handlade Fairtrade-märkta varor för i genomsnitt 376 kronor under förra året.

Instagram Shopping till Sverige

Linas lättar på kassen

Påspant – en succé

Coca-cola gick bättre än väntat

Lidl når ända fram

Kedjan närmar sig expansionsmålet.

Fossilfri råvara viktigast för dagligvarubranschen

1

Krönika:
Ledare
När blir ekologiskt hygienfaktor?

Irlands läskskatt får grönt ljus

Specifik skatt på sötade drycker är inte diskriminerande mot andra livsmedel med tillsatt socker.

Svagt uppåt för Strongpoint

Oväntat bra för Cloetta

Nu ska alla butiker bli lättillgängliga

Tyskarna förväntas växa

Butik på Södermalm får klartecken

Axfood ökade 7,6 procent

Högre försäljning och vinst trots tyngande e-handel.

Expanderar vidare till Älmhult

Pressbyrån på Karolinska

Krönika
Är det verkligen någon idé att sopsortera?

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Under en vecka – var fjärde handlare utsatt för stöld

Vill stoppa tjuvarna med fiktivt parti

Mötet
"Framtiden är färdigpaketerade lösningar"

Coop får Guldfisk

Coop stänger Fakta-butiker

Krönika
Så överlever du ”butiksdöden”

Krönika: Matpriskollen: Bra och dåliga priser

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Sänd till en kollega

0.236