23948sdkhjf

Skandinavien utvecklas sämst för Itab

Itab ökade både intäkter och resultat förra året men i Skandinavien är efterfrågan avvaktande på grund av förändringar i branschen.

Itab, som säljer butikskoncept i form av bland annat inredning, kassadiskar och självutcheckningssystem till detaljhandeln, visar upp minskade intäkter från det fjärde kvartalet 2017 i sin bokslutsrapport. Intäkterna uppgick till 1,64 miljarder kronor vilket kan jämföras med 1,77 miljarder under motsvarande period året innan. Rörelseresultatet landade på 118 miljoner kronor, vilket är en dryg fördubbling från 53 miljoner år 2016.

För helåret 2017 uppgick intäkterna till 6,38 miljarder kronor (5,42) och rörelseresultatet blev 500 miljoner kronor (371).

Allt som allt ökade alltså intäkterna och rörelseresultatet för Itab förra året.

”Storbritannien, Centraleuropa och NorthEast har utvecklats bättre än föregående år medan Skandinavien har utvecklats sämre. Belysningsförsäljningen har utvecklats sämre än föregående år på grund av en avvaktande efterfrågan på vissa marknader”, skriver Ulf Rostedt, vd och koncernchef, i bokslutsrapporten.

När det gäller belysningsförsäljningen och Skandinavien menar han att det är tydligt att branschen är under förändring och att arbetet pågår hos kunderna med att utvärdera nya lösningar.

”Detta har varit svårt att kompensera för på kort sikt. Vi ser idag samma mönster i Skandinavien som vi såg i Storbritannien för ett par år sedan.”

Ulf Rostedt berättar vidare att efterfrågan på självutcheckningslösningar ökar och att försäljningen på sådana fördubblades under föregående år. Företaget väntar sig även en ännu större efterfrågan framöver. De ser dessutom en fortsatt avvaktande marknad framför sig i Skandinavien.

”På den brittiska marknaden blir projektbaserad försäljning allt vanligare och snabba flexibla leveransmetoder krävs. Vår organisation med lokala, flexibla enheter nära kunden, är väl rustade för denna typ av försäljning. Vi tror att detta kommer bli vanligare på fler marknader.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078