23948sdkhjf

Ica väntas avsluta stabilt

Goda förväntningar inför torsdagens kvartalsrapport.

Ica Gruppen väntas kunna presentera en stabil rapport för det fjärde kvartalet, med avstamp i en starkt matprisinflationsdriven marknadstillväxt i både Sverige och Baltikum.

"Trots att vi behåller vår säljrekommendation, räknar vi inte med att fjärde kvartalet blir den negativa katalysatorn", skriver SEB i en analys inför bokslutsrapporten.

Analytikerna räknar i snitt med att Ica Gruppens rörelseresultat ökar med 1,2 procent, på justerad bas, till 1.194 miljoner kronor under det fjärde kvartalet, enligt SME Direkts sammanställning av sex analytikers estimat.

Försäljningens totala tillväxt väntas ha varit något högre, 3 procent jämfört med motsvarande kvartal 2016, vilket ger en rörelsemarginal som går ned något till 4,3 procent (4,4), på justerad bas, under det fjärde kvartalet.

Ica Sverige, som under det tredje kvartalet fick se sitt rörelseresultat sjunka, väntas återigen ha kunnat visa resultattillväxt. Konsensus indikerar en resultatökning i Sverige på 2,4 procent.

"Vi räknar med att Ica Sveriges ebit har växt med 3 procent under det fjärde kvartalet, vilket återspeglar att en hälsosam försäljningstillväxt i Ica-butikerna uppvägt för en viss negativ effekt av minskad vinstdelning från butikerna", skriver Nordea i en analys.

Vid Icas kapitalmarknadsdag i mitten av december 2017 gavs en inblick i 2018. Vd Per Strömberg uppgav då att ambitionen var att under 2018 utvecklas i linje med sina långsiktiga finansiella mål om att växa snabbare än marknaden och att nå en justerad rörelsemarginal på 4,5 procent.

Ica angav också att investeringarna 2018 väntades hamna på 3,5 miljarder kronor från en bedömd nivå om cirka 3 miljarder 2017. Butiksetableringarna väntas ligga på ungefär samma nivå som under 2017.

Analytikerna spår också i snitt att Ica höjer utdelningen till 11:01 kronor per aktie för 2017 (10:50).

Trots att Handelsbanken bedömer att Ica har råd att betala en högre utdelning räknar banken med en utdelningsutveckling i linje med de senaste åren och estimerar att den blir 11 kronor. Banken hänvisar till att 2018 väntas bli ett år med tunga investeringar.

Icas rapport väntas torsdagen den 8 februari klockan 7.00. En presskonferens inleds klockan 10.00 samma dag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094