23948sdkhjf

Välkomnar förslagen mot stöldligorna

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, är positiv till att regeringen vill ta krafttag mot den organiserade brottsligheten som inriktar sig mot handeln.

Svensk Handel välkomnar de förslag till åtgärder mot utländska stöldligor som presenterades av regeringen igår. Där föreslås bland annat hårdare straff, utökat samarbete mellan svensk polis och dess internationella kollegor samt skärpta kontroller vid gränserna för att förhindra att stöldgods förs ut ur landet.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson meddelade även att en utredning tillsatts för att bland annat se över skärpta straff för systematiska stölder, kriminalisering av försök till och förberedelser för häleri samt det nya lagförslaget om tillträdesförbud.

– Vi har haft en konstruktiv dialog med regeringen och välkomnar att de tar krafttag mot den organiserade brottsligheten som drabbar handeln. För att förslagen ska bli verklighet krävs också tillräckliga resurser och en tydlighet kring styrning och ansvar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Svensk Handels stöldrapport visar att vaneförbrytare som utför systematiska stölder ligger bakom två tredjdedelar av de stölder som drabbar handeln i Sverige. Den visar också att utländska stöldligor är ett växande problem och att de – om de grips – ofta döms till böter som sällan betalas.

– Påföljderna har varit otillräckliga. De yrkeskriminella gör sina riskkalkyler ordentligt och då framstår Sverige som en lukrativ marknad. Regeringens förslag tar steg i rätt riktning för att skapa en tryggare miljö i våra butiker, säger Per Geijer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062