Nu kommer ”påslakan” till Ica

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Plastpåsens tid är inte över, men den är ifrågasatt. En potentiell ersättare är kassar gjorda på gamla hotellakan.

Förutom nya nedbrytbara plastpåsar har även flera alternativ till plastkassen testats i olika varianter, däribland den mycket mer återanvändningsbara bomullspåsen. Men även bomullspåsen kan vara en miljöbov, då produktionen av en kasse kostar lika mycket i resurser som 130-400 återvinningsbara plastkassar. Det är där kassar av återanvända lakan kommer in.

Josephine Alhanko och Pia Walter är två entrepenörer som med sitt företag Reused Remade lanserat just den produkten.

– Det började med klimatkonferensen i Paris 2015, då blev det väldigt aktuellt med plastpåsar. Då började vi fundera på hur man kan göra en enkel, smart svensk lösning, och vi började titta på alternativa material, säger Pia Walter.

– Desto mer vi tog reda på saker desto mer insåg vi att det är inte så lätt. Att ersätta en plastpåse med en nyproducerad tygpåse är inte så miljövänligt.

Ingen av dem hade tidigare erfarenhet inom textilbranschen men efter egna efterforskningar upptäckte de att det finns en industri som årligen producerar tonvis med textil som ofta slängs bort, nämligen hotellens lakan.

– Här har vi ett fantastiskt tyg som är ganska likadant i hela världen och det är ett tyg som dessutominte kommer på rullar. Men formen gör att man enkelt kan ta hand om det här, säger Pia Walter.

       Reused Remade

  • Startade 2016 av Josephine Alhanko, skådespelerska med en master i konstvetenskap och av Pia Walter med en MBA och en bakgrund i serviceindustrin. Samarbetade då de drev egna eventbyråer.
  • Tygpåsen finns i två modeller, en anpassad för dryck som
    håller för 7 kilo, en anpassad för mat som håller för
    14 kilo. Båda modellerna klarar mer än 25 000 lyft.
  • Den mindre modellen som finns på Systembolaget
    säljs för 49 kr och går för ett paketpris om 249kr för
    3 stycken på Reused Remades hemsida. Kassarna
    i daglivaruhandln beräknas säljas för mellan
    60 och 70 kr

Enligt Reused Remades egna siffror tvättas lakan på svenska hotell ungefär 100-150 gånger och årligen kasseras cirka 200 ton underlakan och påslakan, som förr antingen användes i industrin eller allt som oftast hamnar på tippen. En del av de här lakanen blir nu istället nya påsar.

– Vi får dem tvättade manglade och vikta och sen skickar vi dem till Litauen där det finns en större sömnadsindustri, en transport som för övrigt är vår klimatutmaning. Där skärs det enligt vårt mönster, får tryck och sys ihop varpå de skickas tillbaka, säger Pia Walter.

Läs också: Kunderna handlar på Ica

Påsarna som kommer i diverse storlekar har hittills sålts på utvalda systembolag och i Reused Remades egna näthandel och just nu är företaget i slutförhandlingar med Ica.

– Vi är i slutfasen av vår dialog med Ica. Från vår sida är förhoppningen att få ut dem i slutet av första kvartalet, säger Pia Walter.

Men planerna slutar inte där då Reused Remade även har planer på att utforma nya retursystem av just bomullskassar.

Läs också: Ica ska lyfta entreprenörskap

– Behöver jag äga den påse jag bär hem mat i eller kan jag hyra en påse som jag sen lämnar in för tvätt? Frågar sig Pia Walter och fortsätter.

– Vi har inlett dialog med en handlare norr om Stockholm om ett retursystem där påsar ska lämnas in och tvättas mellan varven. Förhoppningen är att få igång en pilot under första kvartalet 2018.

En potentiell lösning är att konsumenten skulle köpa en kasse för 50 kronor och få 40 i retur, där mellanskillnaden går till tvätt och distribution. Reused Remade tittar även på andra lösningar och användningsområden för sina ”påslakan”

– Vi tittar på e-handeln med mat där det används extremt mycket plastpåsar till frysvaror. De skulle kunna gå helt plastfria med ett nytt retursystem, säger Pia Walter.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska leverera godis direkt till dörren

Nyöppning i Grums

Coop fortsätter sin butiksomdaning.

Handlaren kallar till krismöte

Nutella-kaos kan ge dryga böter

Hundratals anställda kan förlora jobbet

Nätjätten Amazon kan komma att säga upp hundratals anställda när tjänsterna Prime och Fresh slås ihop.

På nytt jobb
Ica fastigheter anställer investeringsanalytiker

Nyhetsbrev

Krönika: Matpriskollen: 15-kronorsfest på Ica Kvantum

Arkiv
Plus

Mosters såser kan vinna OS i butiken

Sötpotatisnudlar och premiumsåser från Imo kan bli en OS-vinnare i svenska butiker. Varumärket är skapat av kvinnorna bakom hyllade restaurangen Arirang.

Unilever kan lämna London

Brexit är ett tungt vägande skäl till att Unilever överväger att lämna London och flytta hela huvudkontoret till Rotterdam.

Kunderna handlar på Ica

På nytt jobb
Lidl får ny chef för teknisk förvaltning

Rekryterar från Ystadbostäder.

Nu kan du äta bananer med skalet på

Lägre vinst för Kopparbergs

Det här handlar kunderna oftast

Tidigare Coop- och Ica-vd föreslås till Lantmännen

Stockholmspremiär för Normal

I januari öppnade danska kedjan första butikerna i Sverige och i april väntar tre etableringar i Stockholm.

1

Maxihandlare årets företagare

Maxihandlaren Mats Nilsson har utsetts till årets företagare i Nacka. "En otroligt stor ära", skriver han på butikens Facebooksida.

Ifoodbags grundare lämnar företaget

Ica ska lyfta entreprenörskap

Ska dela ut pris till samhällsförändrande entrepenörer.

På nytt jobb
We Effects och Vi-skogens vd slutar

Zetadisplay ökade omsättningen

På nytt jobb
Från fiber till "ful" frukt

Rescued fruits nya vd kommer närmast från anläggningsbranschen.

1

Arlövbutiken lägger ner

Nu kan vi bre olivolja på mackan

Läkare slängde patientjournaler på Lidl

De ska aktivera kupongerna direkt i hyllan

Lidl vill tillbaka till Norge

Plus

Fri Köpenskap 75 år
Packat och klart för matkunderna

De är bäst på miljömärkt fisk

Coops uppsagda Postnordavtal – regel snarare än undantag

Matpriserna sjönk under årets första månad

Butiken får el från taket

Krönika:
Krönika
Hur vill du ha det med säljarna?

Krönika: Glad Nouroz!

Krönika: Matpriskollen: Vegetariskt fortsatt trendigt

På nytt jobb
Efter 16 år – nu slutar hon på Virke

Sänd till en kollega

0.184