23948sdkhjf

Kycklingtrenden saktar ner

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Mängden slaktad kyckling i Sverige ökade inte i samma takt som de senaste åren, visar statistik från Jordbruksverket.

Under 2016 ökade slakten av kyckling med cirka 8,4 procent – men under 2017 har den endast ökat marginellt, visar ny statistik för animalieproduktionen från Jordbruksverket.

Det innebär att fjolåret var det första året sedan 2013 som mängden slaktad kyckling inte ökade avsevärt – under de senaste åren har man sett en ökning på omkring 8 procent per år.

För får och lamm ser Jordbruksverket däremot rekordsiffror, om än i små mängder jämfört med andra djurslag. Under förra året slaktades 5 300 ton, vilket är den högsta siffran sedan 1985.

Även slakten av gris ökade – en ökning på 3 procent innebär att mängden landade på 240 700 ton, vilket är den högsta siffran sedan 2011. För nötkött noterar Jordbruksverket att antalet slaktade kor minskat med 10 000 kor, men att mängden nötkött ökat med 1 procent under året.

Läs också: Ny generaldirektör till Jordbruksverket

Vad gäller ägg gjorde en total levererad mängd ägg på 118 200 ton att mängden minskar med 2 procent jämfört med 2016. Statistiken för ägg baseras dock på uppgifter från företag som är medlemmar i branschorganisationen Svenska ägg, och under 2016 beräknade Jordbruksverket att de saknade invägningsvärdena uppgår till 12 procent av marknaden.

Läs också: Ägg från utehöns på gång

Inom mjölken minskade flera kategorier. Den totala invägningen blev under fjolåret drygt 2,8 miljoner ton mjölk, vilket motsvarar en minskning med 2 procent jämfört med 2016. Räknat mot 2015 är det en minskning med 4 procent.

Produktionen av konsumtionsmjölk, syrade mjölkprodukter, grädde och smör minskade alla under året, medan ostproduktionen var oförändrad och mjölkpulver var den enda kategori som ökade.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

UPPDATERAD: Så satsar Coop 2019

Här finner du information om alla etableringar – butik för butik.

Alkoholfri glögg återkallas

Krönika
Plasten ersätts med egen påse

Lennart Wallander, vd på Food & Friends, i en krönika om plastens framtid och Bring Your Own-rörelsen.

Så blir Coop-butiken i Sundbyberg

Terassläge i Haninge

Malmö får ny Coop

Nyhetsbrev

Strålande satsning i Falkenberg

Arkiv

Nio år senare – nu prövar Lidl igen

Plus

Mötet
"Köttfrågan får inte polariseras"

Nedläggningstrend i Icas posthantering?

Två dagar efter senaste nedläggningen. Nu slutar ytterligare två Ica-butiker som postombud. ”Får inte plats med livsmedel”.

Här öppnar Coop i mars

Toalettsitsar stjäls på City Gross

Butikens tak rasade in

Personal skadad efter väpnade rån

Svenskarna vill ändra sina matvanor

Axfood backar efter matbluffen

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Marie Nygren om nya vd-rollen på KF

Högst Service Score i handeln fem år i följd. Nu ska Systembolagets vice vd leda KF mot starkare resultat: ”Skapa förutsättningar”.

Coop med nytt kreditkort

Ortens enda butik flyttar - och fördubblas i storlek

Hon blir ny vd för KF

City Gross Marknadsplats ska växa

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Systemet med returlådor sprids

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

Ica Kvantum lägger ned posten

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Ica Fastigheter rekryterar

Amazon letar butikslokaler

Bergendahls minskade svinnet 2018

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

Whyred och Hope tar vd från Axel Johnson

På nytt jobb
Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

Sänd till en kollega

0.124