Kycklingtrenden saktar ner

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Mängden slaktad kyckling i Sverige ökade inte i samma takt som de senaste åren, visar statistik från Jordbruksverket.

Under 2016 ökade slakten av kyckling med cirka 8,4 procent – men under 2017 har den endast ökat marginellt, visar ny statistik för animalieproduktionen från Jordbruksverket.

Det innebär att fjolåret var det första året sedan 2013 som mängden slaktad kyckling inte ökade avsevärt – under de senaste åren har man sett en ökning på omkring 8 procent per år.

För får och lamm ser Jordbruksverket däremot rekordsiffror, om än i små mängder jämfört med andra djurslag. Under förra året slaktades 5 300 ton, vilket är den högsta siffran sedan 1985.

Även slakten av gris ökade – en ökning på 3 procent innebär att mängden landade på 240 700 ton, vilket är den högsta siffran sedan 2011. För nötkött noterar Jordbruksverket att antalet slaktade kor minskat med 10 000 kor, men att mängden nötkött ökat med 1 procent under året.

Läs också: 42 sätt att minska matsvinnet

Vad gäller ägg gjorde en total levererad mängd ägg på 118 200 ton att mängden minskar med 2 procent jämfört med 2016. Statistiken för ägg baseras dock på uppgifter från företag som är medlemmar i branschorganisationen Svenska ägg, och under 2016 beräknade Jordbruksverket att de saknade invägningsvärdena uppgår till 12 procent av marknaden.

Läs också: Regeringen lägger 50 miljoner på att öka ekologiskt

Inom mjölken minskade flera kategorier. Den totala invägningen blev under fjolåret drygt 2,8 miljoner ton mjölk, vilket motsvarar en minskning med 2 procent jämfört med 2016. Räknat mot 2015 är det en minskning med 4 procent.

Produktionen av konsumtionsmjölk, syrade mjölkprodukter, grädde och smör minskade alla under året, medan ostproduktionen var oförändrad och mjölkpulver var den enda kategori som ökade.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Coop-etablering upprör i Dalarna

Ica Nära Roma återuppstår

Tillfällig butik räddar sommarhandeln.

Ställde om snabbt

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Fint väder ger säljboost

Dagligvaruhandeln vinner på sol och värme.

Lidl får konkurrens

KF tar upp konkurrensen med Lidl på lokal marknad.

Nyhetsbrev

Lilla Coop gör entré i Sunnemo

Arkiv

Coop Forum Ingelsta stänger

Här är Svensk Digital Handels nya vd

Så hanteras matsvinnet bäst

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

På nytt jobb
Från Arla till Dagrofa

Han byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos dansk dagligvarukoncern.

Hundratals kilo gammal mat beslagtogs i butik

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan

Servicehandelsdagarna flyttar

Nu är nya Trossen invigd

Rootfruit till Island via Danmark

På nytt jobb
Han blir Lidls nya fastighetsdirektör

Efterträder Sverigechefen Johan Augustsson.

Nu är det sill-y season!

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Lidl slår tillbaka: "Har genomfört åtgärderna"

Delar inte Arbetsmiljöverkets bild om fortsatta missförhållanden.

Arbetsmiljöverket hotar Lidl med böter

Uppgifter: Microsoft utmanar Amazon om kassalösa butiker

Det är svenskarnas favoritbär

Axfood och Lidl naggar på Coop

Smoothiebolag ska in på börsen

Matpriserna drar ifrån

Willys kommer till Söder

Fokus på e-handelskonkurrens i ny rapport

Nu tar Axfood upp kampen mot Apotea

Plus

Norrmännen drar urstark gränshandel

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Kedjan som lockar ungdomar

Ingen var nära Nära

Tre av fyra kan beställa nätmat

Starkt år för Coop

Sänd till en kollega

0.263