23948sdkhjf

Kycklingtrenden saktar ner

Mängden slaktad kyckling i Sverige ökade inte i samma takt som de senaste åren, visar statistik från Jordbruksverket.
Under 2016 ökade slakten av kyckling med cirka 8,4 procent – men under 2017 har den endast ökat marginellt, visar ny statistik för animalieproduktionen från Jordbruksverket.

Det innebär att fjolåret var det första året sedan 2013 som mängden slaktad kyckling inte ökade avsevärt – under de senaste åren har man sett en ökning på omkring 8 procent per år.

För får och lamm ser Jordbruksverket däremot rekordsiffror, om än i små mängder jämfört med andra djurslag. Under förra året slaktades 5 300 ton, vilket är den högsta siffran sedan 1985.

Även slakten av gris ökade – en ökning på 3 procent innebär att mängden landade på 240 700 ton, vilket är den högsta siffran sedan 2011. För nötkött noterar Jordbruksverket att antalet slaktade kor minskat med 10 000 kor, men att mängden nötkött ökat med 1 procent under året.

Vad gäller ägg gjorde en total levererad mängd ägg på 118 200 ton att mängden minskar med 2 procent jämfört med 2016. Statistiken för ägg baseras dock på uppgifter från företag som är medlemmar i branschorganisationen Svenska ägg, och under 2016 beräknade Jordbruksverket att de saknade invägningsvärdena uppgår till 12 procent av marknaden.

Inom mjölken minskade flera kategorier. Den totala invägningen blev under fjolåret drygt 2,8 miljoner ton mjölk, vilket motsvarar en minskning med 2 procent jämfört med 2016. Räknat mot 2015 är det en minskning med 4 procent.

Produktionen av konsumtionsmjölk, syrade mjölkprodukter, grädde och smör minskade alla under året, medan ostproduktionen var oförändrad och mjölkpulver var den enda kategori som ökade.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095