23948sdkhjf

Företag anmälda för brister i kemikaliekontroll

Kemikalieinspektionen har anmält 16 företag till miljöåklagare däribland Ur & Penn för brister i kemikaliekontroll.

Kemikalieinspektionen har genomfört en granskning av företag som myndigheten tidigare har anmält till åklagare. 16 av de 19 av Kemikalieinspektionen kontrollerade varuimportörerna åtalsanmäldes på nytt för brister i kemikaliekontrollen. I projektet granskades 261 varor och i 61 av varorna upptäcktes minst ett farligt ämne över gränsvärdet i lagstiftningen.

Nästan en fjärdedel, 23 procent, av varorna innehöll förbjudna kemikalier. Det handlar om allt från sportartiklar, elektronik, kläder, accessoarer, smycken och leksaker.

Den vanligaste bristerna som upptäcktes var förbjudna halter av bly i elektronik, mjuk plast som innehåller kortkedjiga klorparaffiner som är ett ett miljöfarligt ämne som även misstänks vara cancerframkallande. I några av varorna upptäcktes också mjukgörande ämnen, ftalater, som kan påverka kroppens hormonsystem.

– Det är företagens ansvar att se till att deras produkter är säkra att använda. De flesta av de inspekterade företagen har förbättrat sitt kemikaliearbete, men fortfarande är det många varor som innehåller farliga ämnen, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen i en kommentar.

Kemikalieinspektionen konstaterar att produkterna i sig inte antas var farlig att använda men att det är viktigt att minska förekomsten av kemikalierna i vardagen i stort.

De miljöfarliga ämnena upptäcks mer ofta i lågprisprodukter. Samtliga företag har slutat sälja varorna.

Här är företagen som Kemikalieinspektionen anmält till miljöåklagare:

Ur & Penn

Ahlberg-Dollarstore

 Biltema

Cool Stuff

East Import i Höör

Gilbert Trading

Granngården

Home Shop Scandinavia

Inter Agenturer

Jula

Moon radio

Robetoy

Runsven

Rusta

SBI Sport

Teknikmagasinet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078